Реклама / Ads
0| 4587 |12.10.2011 СВЯТ

Ал Кайда зове за ислямски режим в Либия

.
В разпространен вчера видеозапис новият водач на Ал Кайда Айман аз Зауахири призова либийците да въведат ислямистки режим в страната, а алжирците - също да вдигнат революция. Това предаде Франс прес, позовавайки се на американския център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE.
 

 

В 13-минутното послание, записано според SITE през август или септември, приемникът на Осама бин Ладен поздравява либийските бунтовници за превземането на Триполи, насърчавайки ги да създадат режим, основаващ се на ислямския закон - шериата.

 

"Първото, което НАТО ще поиска от вас, е да се откажете от исляма", казва убедено той в обръщението си към либийците, определяйки като "западна банда" военния алианс, подкрепящ бунтовниците от Преходния национален съвет (ПНС). Бъдете внимателни към заговорите на Запада и за техните копои в момент, когато градите новата си държава. Не им позволявайте да ви заблудят и да ви лишат от резултата от претърпените от вас жертви и страдания, казва Зауахири.

 

И ако приветствам либийския народ за победата над тирана, то призовавам народа на Алжир да последва примера му, заявява бившият заместник на Бин Ладен. Вашите братя в Тунис, а после и в Либия, захвърлиха тираните си на бунището на историята. Защо и вие не въстанете, пита шефът на Ал Кайда.

 

Правителството на алжирския президент Абделазиз Бутефлика успя да овладее протестите, подобни на тези, които свалиха от власт туниския държавен глава Зин ал Абидин бен Али, припомня АФП.


В обръщението, публикувано в няколко екстремистки уебсайта, 59-годишният Зауахири призовава привържениците си да не дават отдих на САЩ и да продължат да действат за разгрома на Америка.

 

13-минутното обръщение на Айман аз Зауахири, публикувано в няколко екстремистки уебсайта, изглежда е било записано през август или септември, посочва БТА. 60-годишният Зауахири призовава във видеозаписа за продължаване на действията за "разгромяване на САЩ".


Роденият в Египет хирург оглави Ал Кайда през юни след като основателят на групировката Осама бин Ладен беше убит на 2 май в Пакистан от американски специални части.

 

Междувременно Държавният департамент на САЩ предупреди американците по света за възможни антиамерикански терористични нападения след осуетяването на ирански заговор за убийството на саудитския посланик във Вашингтон, предаде Асошиейтед прес.

 

Според предупреждението на Държавния департамент, публикувано късно снощи, проваленият план може би е признак за по-агресивно фокусиране на иранското правителство върху терористична активност", особено срещу дипломати от страни, критични към Техеран, включително евентуални атаки в САЩ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5128 |13.09.2011 Ал Кайда разпространи видео за годишнината от 11 септември . 6| 5992 |09.09.2011 Ал Кайда отново хвърли в ужас САЩ . 9| 5514 |13.08.2011 Ал Кайда заплашва света с „българския чадър” . 3| 5560 |16.06.2011 Айман ал Зауахири оглави Ал Кайда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads