Реклама / Ads
1| 4408 |05.02.2019 СВЯТ

Канада и още 11 латиноамерикански държави подкрепиха Гуайдо

.
Хуан Гуайдо
11 латиноамерикански държави и Канада призоваха венецуелската армия да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за президент. Те настояха още, настоящият държавен глава Николас Мадуро доброволно да се оттегли.
 

Той на свой ред нарече призива им "жалък и отблъскващ". Гуайдо се радва на подкрепата на редица световни сили, сред които Съединените щати. Русия и Китай пък подкрепят Мадуро. Европейският съюз също е разделен – над половината членки застанаха зад Гуайдо, а останалите засега се ограничават само до призиви за нови избори.

Евентуално военно нахлуване на САЩ във Венецуела ще им струва огромни човешки и военни загуби, каза Николас Мадуро, цитиран от ТАСС. В интервю за руската телевизия RT Мадуро каза, че "войната може да бъде избeгната с помощта на мирна дипломация и на международното обществено мнение". Това "обаче не означава, че ние не се готвим да защитим нашата свещена земя", подчерта венецуелският президент.


В неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не изключва възможността страната му да използва въоръжените си сили във Венецуела, припомня ТАСС.

В интервюто венецуелският президент каза още, че онези европейски страни, които признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на страната, са допуснали грешка. "Те признават нещо, което не съществува в действителността", посочи той, като се изказа особено язвително за испанския премиер Педро Санчес, чиито "ръце винаги ще останат в кръв до лактите".


Мадуро окачестви като "незаконна конфискация" санкциите на Съединените щати срещу венецуелската държавна петролна компания "Петролеос де Венесуела".  На 29 януари САЩ въведоха санкции срещу "Петролеос де Венесуела", като замразиха нейни активи, възлизащи на 7 млрд. долара. Вашингтон даде да се разбере, че ще смекчи санкциите само ако контролът върху компанията бъде поет от Гуайдо.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес ЕС, че се опитва да свали от власт венецуелския президент Николас Мадуро, пренебрегвайки демокрацията, предаде АФП, цитирана от БТА.

 

Сега знаем какъв е ЕС. От една страна, вие говорите за избори и демокрация, а след това с принуда и хитрост ще свалите едно управление, заяви Ердоган в реч, излъчена по телевизията.

 

„Венецуела - това твоя провинция ли е?”, каза още Ердоган днес, обръщайки се, както изглежда, към Вашингтон. „Как можеш да кажеш на някого, който е дошъл на власт с избори „Хайде, махай се”? И как поставяш на президентския пост някого, който дори не е бил избран?”, заяви турският президент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4556 |08.12.2018 След ареста в Канада финансова директорка на Хуавей се яви в съда . 0| 3838 |29.10.2018 Пет държави няма да подпишат Договора за забрана на ядрените оръжия . 1| 3795 |27.09.2018 Съдът в Хага ще гледа жабла на 6 държави срещу Венецуела . 0| 3625 |12.09.2018 ООН: Защитници на човешките права са репресирани в 38 държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads