Реклама / Ads
0| 3517 |20.05.2021 СВЯТ

Кметът на Чикаго отказва да бъде интервюирана от бели журналисти

.
Кметът на Чикаго заяви, че от сега нататък ще дава интервюта при затворени врати и само пред цветнокожи журналисти. Решението е в знак на протест.
 

Лори Лайтфут, първата цветнокожа жена кмет, част и от ЛГБТ обществото, потвърди окончателно решението си, след като служители от местна медия споделиха в Twitter, че им е отказано интервю заради цвета на кожата им.

 

„Досега може би сте чули новината, че по случай двегодишнината от встъпването ми в длъжност като кмет на този велик град, аз ще давам интервюта при затворени врати само пред цветнокожи журналисти“, каза Лайтфут в писмо до местните медии, предоставено от The Post.

 

"Започвам да разбивам статуквото, което се провали толкова много. Това не е само в кметството", написа тя в Twitter.

 

Кметицата разясни, че протестът ѝ ще е обвързан само и единствено с интервютата, свързани с годишната ѝ по случай встъпването в длъжност. Тя заяви още, че изборите, проведени през 2019 година, са били ключови за разбиване на статуквото и стереотипите.

 

Лайтфуит подчера, че в расовият състав в пресцентъра на кметството съществува дисбаланс и е редно повече хора с различна култура и принадлежност да бъдат включени.

 

„Срамно е, че през 2021 г. пресслужбата на кметството е преобладаващо бяла в град, където повече от половината жители се идентифицират като чернокожи, латиноамериканци или индианци“, отбелязва кметица

 

Професорът по журналистика от Северозападния университет Ава Гринуел написа книга за проблемите на разнообразието в новинарските редакции, които датират от десетилетия назад. Тя подкрепя желанието на кмета да насочи вниманието към проблема.

 

„Когато разглеждаме движението и несправедливостта на движението Black Lives Matter и всички подобни организации, медиите нямат друг избор, освен да погледнат себе си в тази ситуация и да видят дали вършат най-добрата си работа за достигане на равенство и справедливост“, каза Гринуел, предава ABC.

 

Припомняме ви, че през 2020 година бяха осъществени масови протести в САЩ заради убийството на чернокожия американец Джордж Флойд, което се случи на 25 май същата година. Първият протест се случи а в Минеаполис, а след това хора от цялата държава излизазоха по улиците в знак на солидарност. Безредиците обхванаха и Париж поради смъртен случай на местен чернокож.

 

Репортерът на Chicago Tribune Грегъри Прат не е съгласен с решението на Лайтфут.

Той също изрази своето мнение в Twitter: „Аз съм латино репортер и моето запитване за интервю беше удовлетворено. Помолих обаче кметството да отмени забраната за бели журналисти и когато оттам отказаха, аз с отмених своето нтервю. Политиците не могат да избират койда ги отразява.“




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5950 |22.07.2020 Стрелба на погребение в Чикаго. Ранени са най-малко 14 души . 4| 4819 |09.05.2020 Кралица Елизабет Втора: Никога не се отказвайте, никога не се отчайвайте, това беше посланието на Денят на победата . 0| 4411 |17.01.2020 Стрелба в Чикаго, петима са ранени . 4| 7372 |30.12.2019 ФБР отказва подробности за предотвратен атентат в Санкт Петербург, Путин благодари на Тръмп
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads