Реклама / Ads
1| 5423 |26.05.2011 СВЯТ

Кръв се ля в Тбилиси, искат главата на Саакашвили

.
Източник: AFP
Двама души, сред които един полицай, са били убити при разпръсването на протести на опозицията в Тбилиси с искане за оттеглянето на грузинския президент Михаил Саакашвили, съобщи вътрешното министерство тази сутрин.
 
Близо 5000 души протестираха вчера за пети пореден ден пред грузинския парламент с искане за оставката на държавния глава и незабавни избори. Силите за борба с безредиците са се намесили тази нощ, като използвали сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми, за да разпръснат протестиращите, въоръжени с палки и самоделни щитове, съобщи министерството в комюнике.

Полицай и бивш офицер от полицията са били убити, когато колата, в която пътувал един от организаторите на протеста, ги блъснала, след което бързо избягала от местопрестъплението, се казва още в комюникето. „Общо 37 души бяха приети в болница, от които 28 протестиращи и деветима полицаи“, заяви пред АФП говорителят на министерството Чота Утиашвили.

Стотици представители на опозицията в Грузия са били задържани след вчерашната протестна акция, съобщава ИТАР-ТАСС. Според представители на опозиционния обществен форум „Всенародно събрание на Грузия“ местонахождението на задържаните е неизвестно.

Сред арестуваните са и членове на ръководството на форума, журналисти, както и двукратният световен шампион по свободна борба и бронзов медалист от Олимпийските игри през 1996 и 2000 година Лука Куртанидзе. След разгонването на протестния митинг много демонстранти са се скрили в киното до парламента.

Засега не е известно къде се намират един от лидерите на „Всенародно събрание на Грузия“ и бивш министър по сигурността Ираклий Батиашвили и съпредседателят на друга опозиционна партия Леван Гачечиладзе, който беше основен съперник на Михаил Саакашвили на президентските избори през януари 2008 година.

„Такова брутално разгонване на мирна демонстрация не правеха и съветските войски на 9 април 1989 г.“, заяви един от лидерите на опозицията Нино Бурджанадзе, според която от полицейска кола стреляли по сина й. Бурджанадзе се обърна към дипломатическия корпус да се предприемат мерки за прекратяване на беззаконията от страна на грузинските власти.

Демонстрантите заплашиха да осуетят военния парад днес по повод Деня на независимостта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5612 |17.05.2011 Натискат шефa на МВФ да подаде оставка . 1| 6155 |27.04.2011 Племена искат единна Либия без Кадафи . 0| 4865 |14.04.2011 Париж и Лондон продължават да притискат Кадафи . 0| 5304 |07.02.2011 Алио-Мари забъркана в скандал, искат оставката й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads