Реклама / Ads
2| 6242 |02.05.2012 СВЯТ

Масови арести в Скопие след кървавото убийство по Великден

.
След няколкоседмично разследване на полицията в Скопие бяха заловени в околностите на града около двайсет последователи на радикалния ислям, извършили жестокото убийството на четирите момчета и един рибар край Смилковци на тазгодишния Разпети петък.
 

 

Новината съобщи лично министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкулоска, в присъствието на директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков и директорът на Бюрото за обществена сигурност Люпчо Тодоровски.

 

Операцията по разкриване и задържане на заподозрените се е водила под кодовото име „Чудовище". Самоличността на заподозрените не се разкрива.

 

"МВР разкри извършителите на убийството край Смилковци. Става дума за група от Скопие, последователи на радикалния ислям, опасен и както за християнските, така и за мюсюлманските вярващи. Срещу групата ще бъдат внесени обвинения в тероризъм", каза вчера Янкулоска пред многобройните журналистически екипи, които дойдоха на специално свиканата пресконференция в Министерството на вътрешните работи в Скопие.

 

По думите на Янкулоска досегашните разследвания са доказали, че част от задържаните са участвали пряко в убийствата. Ролята на останалите членове на групата тепърва ще се установява.

 

"Целта на престъплението е била преди всичко да се създаде чувство на страх и несигурност. Мотивът е тяхната идея, убеждения и вяра в радикалния ислям, който е опасен за християнските и мюсюлманските поклонници, но и за тези, които не вярват в нито една религия", каза Янкулоска.

 

Над 800 полицаи вчера сутринта с часове извършваха обиски на 26 места.

 

При претърсването са намерени материали, оръжия и литература, които показват идеологията, която са следвали задържаните. Намерени са и маски за скриване на лицето, както и жилетки, за които ще се разследва дали са били използвани за извършване на други престъпления.

 

Янкулоска заяви, че все още продължава анализирането на данните от досегашното разследване, както и събирането на доказателства. Пълните подробности от разследването ще бъдат съобщени допълнително в рамките на 24 часа.

 

Операция „Чудовище" е едно от най-мащабните разследвания, провеждани досега от македонската полиция, която ангажира целия си капацитет за разкриване на свирепото убийство. Операцията е извършена в сътрудничество с Управлението за сигурност и контраразузнаване и с Бюрото за обществена сигурност.

 

Полицията твърди, че е разбита голяма група от последователи на радикалния ислям, повечето от които са македонски граждани. Става дума за опасна група, която през изминал период е воювала на страната на талибаните в Афганистан и Пакистан срещу силите на НАТО.

 

Четирите момчета и рибарят, които бяха убити мистериозно са били случайно подбрани жертви. Целта на радикалните сили е била да всее страх и несигурност сред населението. Групата е разбита, но опасността от тероризъм все още е налице. МВР внимателно следи ситуацията и предприема мерки за осигуряване на мир и сигурност за всички граждани, беше казано на вчерашната пресконференция.

 

За резултата от операцията "Чудовище" първо е бил информиран премиерът Никола Груевски, който вчера беше на едночасово посещение в министерството.

Според данни на "Утрински вестник", извършителите са идентифицирани доста по-рано, но е било необходимо време за внимателно планиране на операцията за тяхното локализиране и задържане.

 

Припомняме, че преди Великденските празници, на 13 април тази година на брега на Железерското езеро в околностите на Скопие брутално бяха застреляни Кире Тричковски, Александър Накевски, Филип Славковски и Цветанчо Ацевски на възраст от 18 до 20 години, както и Борче Стефановски (45 г.) от скопското село Црешево. Петимата са били убити с автоматично оръжие от непосредствена близост. Ден след убийството, полицията откри близо до мястото на инцидента автомобил "Опел омега", за който се потвърди, че е бил използван от убийците.

 

Именно колата и други доказателствени материали, които бяха открити, според Янкулоска, са помогнали в разрешаването на едно от най-сложните разследвания.

Досегашното разследване потвърждава - жертвите са били случайно избрани, не е намерена никаква връзка с техните убийци. "Когато става дума за тероризъм, жертвите не винаги са пряко свързани с извършителите или с мотива, поради който е направено престъплението. Нашето съмнение е, че точно в този случай става дума за едно такова убийство, в което жертвите не са в пряка връзка с извършителите. Зад престъплението стои желанието да се създаде чувство за несигурност и страх сред обществото", каза Янкулоска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6966 |17.04.2012 Сблъсъци в Скопие след масовото убийство в петък 13 . 8| 6013 |13.04.2012 Мистериозно масово убийство в Скопие . 12| 5640 |06.03.2012 Масови арести на митинг срещу Путин . 1| 5542 |29.01.2012 Демонстрации и арести в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads