Реклама / Ads
0| 3567 |25.05.2021 СВЯТ

Мексиканските момичета, продавани за булки: Ние не сме животни

.
Източник: Twitter
„Не искам да ме продават“ спомня си Елоина Фелисиано да казва на майка си, когато я продават по стара традиция в местната ѝ общност в Южно Мексико едва на 14-годишна възраст. За огромно съжаление, молбата ѝ е напразна.
 

„Ние не сме животни. Животните са тези, които се продават“ добави Фелисиано пред Франс прес, Сега тя е на 23 години и живее в община Метлатонок в един от най-бедните райони на Мексико.Тя е едно от многото момичета от нейната общност Микстек, жертва на старата традиция.

 

Днес подобни споразумения все още се сключват в десетки общности в Гереро, но нарастват призивите за прекратяване на практиката за продажба на девойките.

Плащанията, изисквани от родителите на булките варират от 2000 до 18 000 долара, съобщaват жители пред Франс прес.

 

„Момичетата са напълно уязвими. Новото им семейство ги поробва с домакински и селскостопански задачи“, а понякога "роднините ги насилсват сексуално", каза антропологът Абел Барера, директор на Центъра за правата на човека в планината Тлачинолан.

 

Поради „нарастващата несигурност“ на тези общности, добави той, местният ритуал на предците да се раздават момичета в замяна на зестра от първия им цикъл и така те са принудени да разкъсват химена си сами.

 

Коренното население представлява около 10 процента от 126-милионното население на Мексико и почти 70 процента живеят в бедност, според официални данни.

Повече от 94% от 19 000 жители на Метлатонок нямат основни принадлежности в домовете си, а близо 59% изпитват трудности да се изхранват, според националния статистически институт INEGI.

 

Маурилия Хулио, която в момента е на 61 години също е била продадена като дете. Тя е дала всичко възможно от себе си, за да може и нейните дъщери да не споделят същата съдба.

 

„Карат да страдаш поради простия факт, че сте те купили“, каза тя.

„Много жени казват„ Ще продам дъщеря си за 110 000, 120 000 песо (5500–6000 долара), защото искам пари “, но ми е много мъчно да чуя, защото те са техни деца“, добави Маурилия.

 

Повече от 3000 момичета на възраст между девет и 17 години са родили в Гереро миналата година, някои от тях са продадени според официални данни.

„Искаме това да се промени, но хората казват, че ще правят, каквото си пожелаят, защото това са техните дъщери и никой не може да им заповядва“, каза Виктор Морено, 29-годишен жител. „Бихме искали някой да ни помогне, да се приеме закон, така че това да се промени“, добави той.

 

Морено се жени по същия начин и въпреки че не малтретира жена си, той се противопоставя на традицията, тъй като е трябвало да се премести в Северно Мексико, за да работи като общ работник, за да „изплати“ съпругата си.

 

Бенито Мендоса, член на неправителствената организация Yo quiero, Yo puedo (Искам, Мога), провежда семинари за повишаване на осведомеността,

Той е на мнение, че родителите продават своите дъщери, за да може те самите да им изплатят положените грижи досега.

 

За съжаление, едва  около 300 души в района са се съгласили да спрат традицията по информация на местен жител.

 

В България продажбата на млади девойки за булки също е присъща. Кратък документален филм от преди 3 години в Youtube показва как лесно може да си вземеш булка от пазара. Видеото има близо 15 милиона гледания.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3518 |25.05.2021 Над 200 пострадали в Куала Лумпур . 14| 3374 |24.05.2021 СЗО иска ваксинация от 10% във всяка държава до септември . 3| 3736 |24.05.2021 На борда на отклонения самолет имало служители на беларуското КГБ . 1| 3626 |24.05.2021 14 жертви при инцидент с лифт в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads