Реклама / Ads
2| 4955 |16.09.2010 СВЯТ

Над 100 бизнесмени даряват личното си богатство

.
Китайски мултимилионер е убедил над сто бизнесмени да дарят цялото си лично богатство за благотворителност, съобщиха днес китайски медии, цитирани от Ройтерс.
 
Новината идва в момент, когато в Китай се очаква посещението на двама от най-богатите хора в света - Бил Гейтс и Уорън Бъфет Уорън , които ще пропагандират принципите на филатропията.

Чън Гуанбяо, най-изявеният китайски дарител, чието състояние по данни от миналата година възлиза на 440 млн. долара, вече обеща да завещае цялото си състояние за благотворителни цели.Чън е и един от първите предприемачи, обявили, че ще присъстват на вечерята, която ще дадат в страната двамата американски милиардери. Много от богатите китайци досега избягваха да се включат в тяхната кампания "Щедрото обещание" (GivingPledge.org ).Чън обаче се похвали, че вече е убедил над 100 бизнесмена да откликнат на призива му и да дарят на обществото имуществото си.

Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс и инвеститорът Уорън Бъфет заявиха тази седмица в писмо, че няма да притискат супербогатите китайски фамилии да се включват в кампанията им, защото страната трябва да изгради своя собствена култура на благотворителство.Западните богаташи обикновено се безпокоят от евентуална корупция или пилеене на средства при разпореждане с даренията им, но в Китай дарителите имат и други притеснения, отбелязва Ройтерс.

Някои много богати китайци например се опасяват, че ако направят наистина щедри дарения, ще се разбере, че всъщност състоянието им е много по-голямо, отколкото властите или конкурентите им предполагат, и ще се привлече ненужно внимание към бизнеса им.Общо 40 милиардери в САЩ обещаха да дарят поне 50% от богатството си за благотворителност като част от кампанията на Бъфет и Гейтс.Двамата я започнаха през юни т.г., опитвайки се да убедят стотици милиардери в САЩ приживе или след смъртта си да дарят голяма част от своето състояние, като публично обявят намерението си и обясняват причините за него.Пълният списък на милиардерите и техните писма може да бъде намерен на сайта GivingPledge.org.
Междувременно друг американски милиардер - Доналд Тръмп, се опита да сложи край на дебата в САЩ около плановете за строеж на ислямски център и джамия близо до Кота нула в Ню Йорк, като предложи да купи сградата.Тръмп е писал на инвеститор в сградата, която се намира на две пресечки от мястото на атентатите от 11 септември.Богаташът предложил да даде 25% повече, отколкото е платено за сградата - около 5 млн. долара, според местните медии.По думите му той не купува имота заради местоположението му, а за да "предотврати конфликти".

Доналд Тръмп е известен по цял свят с богатството и предприемчивостта си, но нюйоркчани имат по-различна гледна точка за неговата склонност към медиен шум.Компанията му, управляваща казино в Атлантик сити, за трети път излиза от банкрут, а самият магнат е опитал да избегне плащането на заем от 40 млн. долара, като се е позовал на рецесията като "извънредни обстоятелства".Критиците на избраното място за ислямски център наричат строежа му проява на пълно безчувствие към семействата на жертвите, докато поддръжниците му говорят за мост между Запада и ислямския свят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5257 |16.09.2010 Наказват страните, нарушили бюджетната дисциплина . 5| 5069 |15.09.2010 Окончателно забраниха забулването във Франция . 1| 5552 |15.09.2010 Регистрираха планетарен канибализъм . 2| 4898 |14.09.2010 ЕК праща Франция на съд заради ромите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads