Реклама / Ads
14| 5958 |25.07.2011 СВЯТ

Норвежкият касапин: Аз съм рицар-спасител

.
Андерш Брейвик
Андерш Брейвик се смята за рицар-кръстоносец, който иска да победи ширещия се "културен марксизъм" и да "прогони исляма от Европа".
 
Във видеопослание преди атентатите той заявил, че като рицар трябва да бъде жесток.






"2083 – Европейска декларация на независимостта", това стои на заглавната страница на манифеста на норвежкия атентатор Андерш Брейвик, в който той на 1516 страници обяснява своя ксенофобски, дясноекстремистки и антиислямски светоглед. На корицата се вижда огромен червен кръст, знакът на рицарите-тамплиери. 32-годишният атентатор, отговорен за смъртта на най-малко 93-ма души, вижда себе си като наследник на тамплиерите.

Те били възстановили ордена си през 2002 година, точно 690 години след официалното му разпускане от папа Климент V, поне така твърди Брейвик. За тази цел в Лондон била организирана среща, на която се събрали девет тамплиери от осем страни. Целта на организацията била да се вземе "политическата и военна власт" във всички западноевропейски държави, да бъде разрушен "ширещия се политически и културен марксизъм", а Европа да бъде изчистена от исляма.

"Времето на диалога отмина"

"Дадохме шанс на мира. Сега дойде времето на въоръжената съпротива", пише Брейвик в манифеста си. Като рицар той не само имал моралното оправдание да действа жестоко, но дори и задължението, в противен случай борбата срещу враговете никога нямало да бъде успешна. "Най-добрият метод е насилието", пише още атнетаторът. Ако не се вземат мерки, до 2050 година Европа ще бъде изцяло ислямизирана, смята Брейвик. При арестуването си той бил признал, че е обявил намеренията си в интернет, пише норвежкият вестник "VG".

Освен това Брейвик бил публикувал видеоклип в Youtube - един вид кратка версия на манифеста си. На фона на драматична музика в 12-минутния си клип атентаторът многократно споменава тамплиерите и други бойци. Включени са и картини от бойни сцени от кръстоносните походи, а самият Брейвик се появява ту в униформа, ту в специално облекло - като водолазен костюм, на който е пришит знакът на рицарите-кръстоносци, а под него - череп. В края на манифеста си, на 22 юни в 12.15 часа, норвежецът пише: "Това май е последното ми послание." Завършва със "сърдечни поздрави" и се подписва от името на тамплиерите в Европа.

Въпросите остават

След кървавото убийство на най-малко 93-ма души, Норвегия продължава да бъде в шок. С всеки изминал час се увеличава и натискът върху полицията. Отново и отново се задава въпросът как е възможно атентаторът да стреля по децата от летния лагер в Ютьоя в продължение на 90 минути. Полицията отхвърля критиката, като обяснява, че местните органи на реда не са се намесили, тъй като от столицата на път е бил специален отряд. Междувременно броят на жертвите достигна 93, но все още има хора, които се издирват.

Андерш Брейвик имал две желания, заяви адвокатът му Гейр Липестад по телевизията: "Първото е съдебното заседание да е публично и второто - да се яви с униформа." Убиецът на 93-ма души трябва да се яви днес пред съда в Осло. Съдията може да постанови предварителен арест с продължителност до четири седмици, който може да бъде удължен, както и дали заседанието да е открито.

Междувременно германският вестник "Хамбургер Абендблат" съобщи, че в интернет Андерш Брейвик е обявил намерението си да бъдат премахнати и някои германски политици, сред които и канцлерката Ангела Меркел.

Е. А. Видински, Б. Григорова
www.dw-world.de
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5256 |25.07.2011 Убиецът от Осло се изправя пред съда . 12| 5854 |24.07.2011 Откриха Ейми Уайнхаус мъртва в дома си в Лондон . 3| 5755 |24.07.2011 Норвегия в траур след кървавата драма . 4| 5452 |23.07.2011 Двойният ужас на Осло

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads