Реклама / Ads
2| 2777 |22.08.2024 СВЯТ

Нова атака на хутите, обстрелваха танкер с 150 хил. тона петрол

.
Екипажът на плаващия под гръцки флаг танкер „Сунион“, който беше нападнат в Червено море, изостави плавателния съд и беше спасен от Военноморската мисия на ЕС за защита на свободното корабоплаване в Червено море „Аспидес", съобщи представител на мисията пред „Ройтерс”.
 

Съюзените с Иран бунтовници хути започнаха атаки срещу международни кораби в района на Червено море от ноември в знак на солидарност с палестинците във войната между Израел и Хамас в Газа.





Танкерът „Сунион“ е третият кораб на базираната в Атина компания Delta Tankers, който беше атакуван в Червено море този месец.

 

Базираните в Йемен хути все още не са поели отговорност за атаката срещу „Сунион“, който плаваше край град Ходейда. Танкерът беше обстрелван с множество снаряди в сряда, което доведе до пожар на борда и загуба на мощност на двигателя.

 

„Военноморската мисия на ЕС в Червено море съобщи, че е отговорила на сигнала на корабната компания и капитана на кораба и е изпратила бойна единица, за да осигури защитата му и да спаси екипажа, съставен от двама руснаци и 23 филипинци”, каза служител на „Аспидес” – специална военна операция на ЕС, създадена в отговор на нападенията на хутите срещу международни кораби в Червено море.

 

„По време на подхода към района на инцидента, сутринта часа на 22 август беше успешно неутрализиран безпилотен надводен апарат, тъй като представляваше заплаха за „Сунион“ и неговия екипаж", добави представителят на мисията.

 

Мисията на ЕС съобщи още, че танкерът в момента представлява екологична и навигационна заплаха, защото на борда му има 150 хиляди тона суров петрол.





Гръцкият министър на корабоплаването Христос Стилианидис осъди вчера нападението срещу „Сунион“, като каза, че то е „грубо нарушение на международното право и сериозна заплаха за безопасността на международното корабоплаване“.

 

При десетките си атаки в Червено море от ноември насам хутите потопиха два кораба и заловиха друг, убиха най-малко трима моряци и преобърнаха световната търговия, като принудиха собствениците на кораби да избягват популярния търговски пряк път през Суецкия канал.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3074 |21.08.2024 Кампанията на Харис е събрала 4 пъти повече пари от тази на Тръмп . 0| 2972 |20.08.2024 "Водим битка за душата на САЩ": Байдън с емоционална реч в Чикаго, "предаде щафетата" на Харис . 4| 2644 |18.08.2024 Meta: Русия опитва да подкопае помощта за Украйна през онлайн кампании за влияние преди изборите в САЩ . 8| 5759 |16.08.2024 Украйна е атакувала Кримския мост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads