Реклама / Ads
0| 7650 |21.05.2012 СВЯТ

Нови трусове люляха Северна Италия

.
Поредица от вторични трусове бяха регистрирани рано тази сутрин в северната италианска област Емилия-Романя след разрушителното земетресение с магнитуд 5,9 вчера, което причини смъртта на седем души, предаде ДПА, като се позова на местни медии.
 

  

Двата най-силни вторични труса днес са били с магнитуд 3,7 и 3,6. След вчерашното земетресение са били регистрирани общо над 100 вторични труса.

 

Около 3000 души прекараха нощта в палатки, спортни зали или при близки. Някои хора спаха в колите си поради опасения от нови вторични трусове, посочва БТА. Много училища в пострадалия от земетресението район ще останат затворени днес и утре.

 

Сеизмолози припомнят, че до този момент зоната беше смятана за средно рискова, но посочват, че в миналото там са били регистрирани катастрофални трусове, съобщава в. "Република". През 1570 година е имало трус с магнитуд 5,5 близо до Ферара. През 1987 година в тази зона бе регистрирано земетресение с магнитуд 5,4. А през далечната 1117 година цяла Северна Италия е била разтърсена от мощен трус с магнитуд 6,4, който е бил усетен дори в Швейцария. Според специалистите във всички тези случаи виновник е адриатическата плоча, която от Африка настъпва към североизток. Тя граничи на запад Апенините, а на север в Алпите във Венето и Фриули.

 

В. "Кориере дела сера" разказва историята на 36-годишна двойка - Марко и Габриела - които преди три години са живели в Акуила, пострадал тежко от катастрофално земетресение. Заради труса, който ги е лишил от всичко, те са се преместили в провинция Модена заедно с двете си деца и сега са изживели същия ужас отново.

 

В. "Стампа" публикува разказ на младеж от Неапол, живеещ в Северна Италия, който през 1980 година е преживял силното неаполско земетресение, а сега отново е изпитал подобен ужас. Изданието публикува и една история на надеждата - тази на 5-годишната Вероника, спасена след часове под руините на къщата си в град Обичи. Спасителите научили, че момиченцето е затрупано от телефонно обаждане от Ню Йорк от роднина на съседите на Вероника.

 

Вестниците разказват и за хора, които след земетресението са останали с покъщнина, която се побира само в една торбичка.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5372 |17.05.2012 ЕС поднови диалога с Турция за членство в съюза . 3| 7471 |08.05.2012 Шансовете за кабинет минимални, Гърция на прага на нови избори . 4| 6170 |18.03.2012 Йоахим Гуак е новият президент на Германия . 1| 6638 |11.01.2012 Силиконовите цици взривяват и съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads