Реклама / Ads
0| 2851 |28.06.2023 СВЯТ

Ново проучване алармира: Крайнодесните възгледи в бившата комунистическа Източна Германия нарастват

.
Източник: Twitter
Ново проучване сред хората, които живеят в бившата комунистическа Източна Германия, отново показва, че значително малцинство има десни екстремистки политически възгледи, информира ДПА.
 

Агенцията уточнява, че това може да спомогне за възход на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

 

Проучванията на общественото мнение, които демонстрират увеличаваща подкрепа за тази формация, особено в провинциите, които са били част от Германската демократична република (ГДР), за пореден път насочиха вниманието към десния екстремизъм в страната.

 

Нарастващото влияние на "Алтернатива за Германия" провокира опасения сред мнозина, които окачествяват партията като екстремистка, антидемократична и ксенофобска.

 

Делът на хората, които имат крайнодесни антиимигрантски позиции в бившата ГДР, е останал приблизително стабилен през последните 30 години, става ясно от проучването, публикувано днес от Института "Елзе Френкел Брунсуик" към Лайпцигския университет.

 

"Алтернатива за Германия" е привлякла повечето крайнодесни избиратели в региона, твърдят авторите на изследването. В същото време анкетата показва, че много негласуващи също споделят подобни възгледи, което осигурява потенциална допълнителна база за подкрепа на партията.

 

Авторите на проучването отбелязват, че 7,1% от анкетираните 3546 души показват "затворен десен екстремистки светоглед".

 

Те освен това алармират, че делът на хората с десни екстремистки възгледи е "много висок" и това е "предизвикателство за демокрацията, което не бива да се подценява".

 

41,3% от анкетираните напълно подкрепят тезата, че "чужденците идват (в Германия) само за да се възползват от социалната ни държава". Твърдението, че страната "е претоварена от многото чужденци до опасна степен", е напълно подкрепена от 36,6%.

 

Проучването показва също така, че 26,3% от участниците в сондажа са изцяло съгласни с твърдението, че сега Германия се нуждае от "силна партия, която да олицетворява националната общност като цяло".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2527 |18.06.2023 Байдън уверен, че през следващите месеци отново ще се срещне лично със Си Цзинпин . 0| 2494 |13.06.2023 След три седмици стачка в образованието, учителите и учениците в Румъния отново са в класните стаи . 0| 3093 |12.06.2023 Завръщане: САЩ с официално искане отново да бъдат приети в ЮНЕСКО . 0| 3185 |01.06.2023 ”Вашингтон пост” алармира: Светът навлиза в нова ера на ядрените рискове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads