Реклама / Ads
0| 3147 |01.06.2023 СВЯТ

”Вашингтон пост” алармира: Светът навлиза в нова ера на ядрените рискове

.
Източник: Pixabay
Светът навлиза в нова ера на ядрените рискове, в която всяка грешка или инцидент може да доведе до катастрофа, пише в редакционен материал в. ”Вашингтон пост”.
 

Резултатите от солдния прогрес, осъществен през 90-те години посредством постигането на контрол върху оръжията, сключването на споразумения за тяхното неразпространение, редуциране на ядрените арсенали и обезопасяването на отпадъчните материали, един по един отпадат.

 

Последният ход в тази посока бе направен в беларуската столица Минск на 25 май, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу и беларуският министър на отбраната Виктор Хренин подписаха споразумение, даващо възможност на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Касае се за ядрени оръжия с малък обсег, като например артилерийски снаряди, бомби и ракети, които имат приложение в операции на бойното поле, а не за оръжията с голям обсег, които се поставят на междуконтинентални ракети, отбелязва "Вашингтон пост".

 

Към момента няма яснота кога Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, но със споразумението руският държавен глава Владимир Путин отново опира до военна заплаха - поредната, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година. Путин беше заяви на по-ранен етап, че ядрените оръжия ще бъдат разположени в Беларус до 1 юли и че те ще останат под руски контрол. САЩ са разположили около 100 тактически ядрени оръжия в шест бази, намиращи се в пет страни от НАТО.

 

Преди 30 години Беларус се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия и декларира намерението си да стане неядрена държава. Разполагането на тактически ядрени оръжия на беларуска територия може да вкара Минск в ядрен конфликт, подчертава "Вашингтон пост". Освен това разполагането на тези оръжия изглежда като поредната стъпка по установяване на контрол от Русия върху Беларус.

 

Оказва се, че ядрените рискове се увеличават и на други места. Антипутински бойци осъществиха въоръжен набег в руската Белгородска област, която граничи с Украйна. Не се знае много за атаката, но е известно, че в Белгород се складират част от близо двете хиляди тактически ядрени оръжия, с които разполага Русия. Западните наблюдатели не знаят до каква степен са били изложени на опасност тези оръжия по време на сраженията, но този епизод е тревожен.

 

На 22 май пък украинската Запорожка АЕЦ, която е най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, загуби връзката си с електропреносната мрежа за седми път от нахлуването на руските сили в Украйна. Във връзка с този случай ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предупреди, че централата е в "изключително уязвимо положение". Шестте реактора на Запорожката АЕЦ са изключени, но имат нужда от ток, за да се охлаждат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3570 |31.05.2023 Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа се изтеглят от мирните преговори в Джеда . 6| 3573 |31.05.2023 Британският външен министър: Украйна има право да напада руска територия . 0| 2940 |31.05.2023 Първият екипаж от изцяло частен екип астронавти се завърна от борда на Международната космическа станция . 0| 2994 |31.05.2023 Турската икономика отбеляза ръст с 4% през първото тримесечие на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads