Реклама / Ads
0| 3591 |31.05.2023 СВЯТ

Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа се изтеглят от мирните преговори в Джеда

.
Източник: БГНЕС
Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) са решили да се изтеглят от мирните преговори в Джеда, които се водят с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати.
 

Това съобщават дипломатически източници на "Ройтерс" и "Ал Джазира" в момент, когато нарасналото насилие въпреки споразуменията за прекратяване на огъня поражда опасения от задълбочаваща се криза, включително хуманитарна.

 

"Ал Джазира" информира също така, че се очаква участници в нова международна инициатива за край на насилието, която включва африкански и регионални партньори, да се съберат в Етиопия днес в търсене на пътна карта за конфликта. Очаква се представители на Африканския съюз, Европейския съюз, Арабската лига и ООН да се включат.

 

Припомняме, че във вторник се появи информация за продължителни и ожесточени сблъсъци в столицата Хартум и Омдурман, на другия (левия) бряг на Нил. Двете страни взаимно си прехвърлят отговорността за нарушаването на споразуменията за прекратяване на огъня, което иначе се съгласиха в понеделник вечерта да удължат с още пет дни.

 

Борбата за власт между генерал Абдел Фатах ал Бурхан, който ръководи армията и бе на практика лидер на Судан след свалянето на делящото с него властта цивилно правителство преди година и половина, и ръководителя на RSF Мохамад Хамдан Дагало (известен като Хемедти) продължава от 15 април насам. Между двамата се беше създало напрежение за мястото на RSF в структурите за сигурност и бъдещата институционална система на Судан.

 

RSF, която реши да се съюзи с Бурхан при свалянето на управлявалия 30 години Омар ал Башир през 2019 г., се оказа особено добра в градските битки. RSF е силно критикувана, че използва за укритие домове на цивилни и болници. Бурхан искаше да бъде прекратена тази практика.

 

От своя страна RSF отправи обвинение към Бурхан, че нарушава примирието, като извършва въздушни удари и атаки с тежка артилерия и премества сили от провинцията към столицата Хартум, съобщава "Ал Джазира", като се позовава на източник.

 

ООН е силно притеснена не само от кризата на сигурността, но и от хуманитарната ситуация както в Хартум, така и в гранични райони - включително Дарфур на запад, където и Бурхан, и Хемедти са участници в пламналия през 2003 г. конфликт. RSF е наследник на използваните от Башир милиции за потушаване на бунт в Дарфур.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3727 |01.05.2023 Русия смени главнокомандващия логистиката на армията . 19| 6993 |13.04.2023 Кремъл подозира Алла Пугачова във финансиране на украинската армия . 5| 4516 |18.02.2023 ISW: Лукашенко прави отстъпки с оръжие за Путин, за да не пипа армията . 23| 7922 |08.12.2022 Британското разузнаване: Елитна гвардейска руска армия подготвя 60 км за отбрана край Луганск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads