Реклама / Ads
6| 7587 |11.09.2014 СВЯТ

Обама: Джихадисти са хиляди американци и европейци

.
Хиляди чужденци воюват на странта на терористическата групировка „Ислямска държава”, заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от AFP.
 
„Нашето разузнаване счита, че хиляди чужденци, включително европейци и няколко американци, са се присъединили към тях в Сирия и Ирак”, каза Обама.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че няма да се поколебае да предприеме действия срещу екстремистите от Ислямска държава в Сирия, както и в Ирак.


В национално телевизионно обръщение той очерта стратегията си срещу ИД, обявавайки, че САЩ ще изпратят допълнително 475 военни съветници в Ирак.


"Няма да се поколебая да действам срещу "Ислямска държава" в Сирия, както и в Ирак", каза Обама в реч, произнесена от Белия дом. От 8 август американските сили са нанесли повече от 150 въздушни удара в Ирак срещу позиции на джихадисти. В сътрудничество с иракското правителство ние ще разширим действията за защита на нашите сънародници и хуманитарните мисии и ще атакуваме "Ислямска държава", за да подкрепим иракските сили", каза американският президент.


"Това е един от основните принципи на моето управление - ако заплашвате Америка, никога няма да имате сигурност".


В същото време от неговото изявление става ясно, че разработената от американското правителство стратегия за борба с терористичната групировка Ислямска държава не предвижда използването на сухопътни сили от САЩ зад граница.


"Искам американците да разберат как сегашните усилия ще се различават от войните в Ирак и Афганистан. Тези усилия няма да включват участие на американски бойни части във военните действия на чужда земя", каза той. САЩ ще нанасят удари по жива сила и военна техника на групировката "Ислямска държава", където и да се намират. "


Тази контратерористична операция ще се проведе с неуморните усилия за унищожаването на екстремистите от Ислямска държава, където и да се намират те, използвайки нашата военно-въздушна сила и поддръжката на партньорските сили, намиращи се в непосредствена близост до мястото на събитията", казва Обама. Той заяви, че подобна стратегия вече е била прилагана от САЩ в Сомалия и Йемен и е доказала своята ефективност.


Демократите в Американския конгрес изразиха подкрепа за плана на правителството за въоръжаване и обучение на умерените сирийски бунтовници. "Трябва да обучим и екипираме сирийските бунтовници и други групировки от Средния изток, които имат нужда от подкрепа", обясни лидерът на демократите в Сената Хари Рейд, на когото президентът Барак Обама даде по-рано резюме на своята нова стратегия срещу ислямистката групировка "Ислямска държава".


"Президентът по-рано се опита да получи нашата подкрепа за това и ние трябва да му я дадем. Не ни струва нищо - има пари на разположение за това", заяви той. Барак Обама още през май обяви план за подпомагане на бунтовниците, но тогава не срещна съдействие от демократите в Сената.

Копирано от standartnews.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6304 |20.06.2014 Хиляди настояха за галисийска република . 4| 5894 |12.05.2014 Чували с хиляди предварително попълнени бюлетини на референдума в Украйна . 13| 6293 |17.04.2014 Обама: Не искаме нова война . 15| 7262 |27.03.2014 Обама: Няма да гоним Русия с оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads