Реклама / Ads
2| 6050 |02.07.2014 СВЯТ

Обвинения в корупция за Саркози и зам.-главен прокурор

.
Никола Саркози
Облаците над бившия френски президент Никола Саркози се сгъстяват. Вече му е повдигнато обвинение за търговия с влияние и корупция. Според прокуратурата, Саркози е заподозрян, че е използвал служебното си положение и връзките си за придобиване на вътрешна информация за хода на делото "Бетанкур", засягащо незаконно финансиране на неговата президентска кампания през 2007 г, съобщава Франс прес.
 

В края на март миналата година срещу бившия френски президент започна разследване по аферата „Бетанкур“. Подозренията бяха, че Саркози се е „възползвал от уязвимо лице“, тъй като е получил солидно дарение за предизборната си кампания от богатата наследница на империята „Лореал“ – Лилиан Бетанкур. 

Дарението е проблематично за Саркози, тъй като заради напредналата си възраст, деменция и Алцхаймер, Бетанкур не е била в състояние да взема решения. През 2011 г. тя бе поставена под попечителство и изгуби контрола върху козметичната компания. 

Сега разследващите твърдят, че в замяна на информацията, подавана към Саркози от зам.-главния прокурор Жилбер Азибер, на него е бил обещан престижен пост в Монако. На Азибер, както и на адвоката на Никола Саркози – Тиери Ерзог, за когото се смята, че е осъществявал връзката с висшия магистрат, също бяха повдигнати обвинения. 

Сред обвиненията към Саркози фигурират също и корупция и нарушаване на професионална тайна. 

Според френското законодателство повдигането на обвинение показва, че вече са събрани достатъчно сведения и доказателства за нарушение на закона и участие на заподозрения в престъпление, коментират юристи. 

Проблемите на Саркози с правосъдието идват в момент, когато се засилиха слуховете, че той ще поеме ръководството на консервативна партия Съюз за народно движение през есента. 

Обрачът около Саркози се затегна, след като през февруари се появиха съмнения, че бившият френски президент е бил незаконно информиран, че е подслушван. 

Подслушването е било разпоредено през септември 2013 г. заради друго разследване, свързано с обвинения, че предизборната кампания на бившия президент през 2007 г. е била финансирана и от Либия, управлявана тогава от диктатора Муамар Кадафи. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5989 |30.01.2014 Саркози бил президент благодарение на Кадафи? . 1| 5350 |21.12.2013 Турски министерски синове в ареста заради обвинения към Ердоган . 6| 9505 |17.05.2012 Саркози си тръгва със златна зестра от държавата . 2| 5590 |08.05.2012 Саркози се оттегля с призив за сплотен СНД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads