Реклама / Ads
20| 4914 |10.11.2011 СВЯТ

Оли Рен: Европа е в застой и пред нова рецесия

.
Оли Рен
За съжаление европейската икономика е в застой и има сериозна опасност от нова рецесия. Ключът към възстановяването на растежа и създаването на нови работни места е във възстановяването на доверието и реформите. Това заяви комисарят по икономически и парични въпроси Оли Рен на пресконференция в Брюксел.
 

 

Представяйки есенните икономически прогнози, той предрече „мрачни" събития за Европа и помоли: „Не убивайте вестоносеца. Надявам се, че ще дойде денят, в който ще ви донеса и добри новини".

 

По думите му кризата с държавния дълг на държавите членки в еврозоната е причината за рязкото спадане на доверието от април тази година. Влошаването е много широко и покрива много сектори - производството, услугите и домакинствата. Очаква се още фирмите да отложат или да отменят инвестициите поради нарастващата несигурност. Домакинствата вече планират как разумно да консумират, как да намалят своите разходи.

 

Рен се опасява също, растежът на БВП в ЕС и еврозоната да продължи своя спад и през втората половина на 2011 и още по-съществено през 2012 г. в сравнение с прогнозите от пролетта. А брутният вътрешен продукт в ЕС през 2012 да нарасне едва с 0,6%, а в еврозоната - с 0,5%. Според еврокомисаря растеж ще започне едва през 2013 г.

 

Инфлацията ще бъде на ниво около 2%, допълни Оли Рен. Той предупреди, че ще се задържат най-вече заради високите цени на енергията и храните.

 

Заетостта се очаква да спре нарастването си през 2012 г. и дори да има временно намаление на работните часове. Растежът е твърде скромен и няма да може да подобри силно пазара на труда, смята Рен. Безработицата ще остане на равнище 9,5 процента.

 

Дългът ще има нужда още време да се стабилизира и съотношението дълг:брутен вътрешен продукт няма да намалее.

 

Очакванията са дългът на Европейския съюз ще достигне 85% от БВП през 2012 г. и да се стабилизира през следващата 2013 г. В еврозоната дългът ще нарасне през целия прогнозен период и ще премине отвъд прага на 90% от БВП през 2012 г.

 

Важно е да се отбележи, че тези прогнози се основават на политически прогнози, което означава, че трябва да се вземат много сериозни мерки, за да се преодолее кризата", коментира Оли Рен.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5907 |05.11.2011 Меркел: Ще ни трябва 10-тие, за да възродим Европа . 2| 5787 |07.10.2011 Обама: Кризата в Европа е заплаха за САЩ . 5| 5396 |24.09.2011 САЩ и Европа отсвириха Абас за членство в ООН . 18| 6272 |23.07.2011 Европа в шок след кървавите атентати в Норвегия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads