Реклама / Ads
0| 3586 |16.08.2021 СВЯТ

Опозиционният лидер Хакаинде Хичилема е новият президент на Замбия

.
Хакаинде Хичилема Източник: Twitter
Опозиционният лидер Хакаинде Хичилема победи действащия президент Едгар Лунгу на изборите в Замбия, съобщи днес избирателната комисия, цитирана от Ройтерс, представяйки крайните резултати от 156 избирателни района, с изключение на един.
 

При окончателните резултати Хакаинде Хичилема получи 2 810 777 от общо 7 милиона подадени гласа и председателят на избирателната комисия Есал Чули го обяви за президент на Замбия.

 

Убедителната победа означава, че Хичилема не трябва да се явява на втори тур, след като е спазен изискваният от конституцията 50,1-процентен праг за излъчването на победител.

 

Изборите бяха помрачени от спорадични прояви на насилие и Хичилема, който преди да влезе в политиката е бил изпълнителен директор на счетоводна фирма, ще се изправи пред трудната задача да промени икономическата ситуация в една от най-бедните страни в света, съобщават от БТА.

 

Инвеститорите наблюдават отблизо изборите в страната, която е вторият най-голям производител на мед в Африка, и която първа на континента прекрати изплащанията по дълга си през ноември по време на кризата с пандемията.

 

Лунгу каза в събота, че изборите не са били "свободни и честни" след поредица от инциденти, свързани с насилие срещу представители на управляващата партия Патриотичен фронт в три провинции, и че в партията обсъждат предстоящите си си действия.

 

Представители на партията на Хичилема отхвърлиха твърдението на Лунгу и казаха, че то идва хора, които "се опитват да отхвърлят изборите, само за да запазят работата си".

 

Според законодателството, ако Лунгу иска да оспори или анулира изборите, той трябва да се обърне към Конституционния съд в рамките на седем дни и да подаде жалба, след като победителят бъде официално обявен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3233 |14.06.2021 Започва процесът срещу бившата лидерка на Мианмар . 1| 3014 |13.06.2021 Последен ден на срещата на Г-7: Лидерите обсъждат план за развиващите се страни . 0| 3148 |12.06.2021 Лидерите на Г-7 приеха план за подкрепа на по-слабо развитите страни по света . 0| 3655 |11.06.2021 Арести преди началото на срещата на Г-7. Над шест хиляди полицаи пазят световните лидери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads