Реклама / Ads
18| 6221 |23.02.2022 СВЯТ

Още държави санкционират Русия. Сателит показа ново натрупване на войски

.
Още държави налагат икономически санкции заради действията на Русия. Междувременно сателитни снимки от последните 24 часа показаха ново натрупване на военна техника по западната граница на Русия. Засечена е поява на нови 100 военни превозни средства в южната част на Беларус, близо до украинската граница.
 

Канада, Япония и Австралия наложиха санкции на Русия или подкрепяните от Москва сепаратисти. Канадският премиер Джъстин Трюдо се присъедини към действията на САЩ, Великобритания и Европейския съюз и наложи икономически ограничения на Кремъл, след като в понеделник Путин обяви решението си да признае независимостта на самопровазгласилите се за републики Луганск и Донецк. От тогава напрежението драстично нарасна. 

 

“Ще забраним на канадците да купуват руски държавен дълг. И ние ще приложим допълнителни санкции към подкрепяните от държавата руски банки и ще предотвратим всякакви финансови сделки с тях“, каза Трюдо. 

 

Канада ще забрани на своите граждани всички финансови сделки с двете контролирани от бунтовниците територии в Източна Украйна и посочи, че руските депутати, подкрепили решението на Путин, също ще бъдат санкционирани.

 

Санкции на Русия наложи и Япония. Премиерът Фумио Кишида заяви, че ще забрани издаването на руски облигации в Япония и ще наложи забрани за издаване на визи и замразяване на активи на редица руски лица. Токио е готов да наложи допълнителни мерки, ако ситуацията ескалира.

 

Австралия също обяви налагане на икономически санкции. Те ще засегнат банките, транспортния и енергийния сектор, търговията с газ и петрол, както и телекомуникациите. Това обяви премиера на страната Скот Морисън, който заяви, че ходовете на Русия са "неприемливи". Осем руски лица ще бъдат засегнати от санкциите на Австралия.

 

Освен това призовани са посланиците на Русия в Австралия и Нова Зеландия. Премиерът на Австралия Скот Морисън каза, че правителството му все още не предприема стъпка за експулсиране, но подобен вариант се обсъжда.

 

Изгонването на посланик е една от най-тежките мерки в дипломацията.

 

Новата порция санкции спрямо Русия идват на фона на разпространените от американския сателит Maxar снимки, които показват ново натрупване на руски военни около Украйна. За последните 24 часа още техника е била разположена в западната част на Русия, а освен това над 100 превозни средства са разположени в южната част на Беларус, близо до украинската граница. 

 

Руската армия все още не е направила коментар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3816 |01.02.2022 ЕС разговаря с няколко държави за доставки на газ . 13| 6206 |13.01.2022 Русия заплаши САЩ: Късаме отношенията, ако санкционирате Путин . 0| 3337 |07.01.2022 Турция: Санкционират презапасяването със стоки . 1| 3873 |03.01.2022 Топ-държави: Ядрената война никога не трябва да започва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads