Реклама / Ads
0| 5116 |04.11.2011 СВЯТ

Папандреу напуска поста при положителен вот на доверие

.
Г. Папандреу
Гръцкият кабинет днес е изправен пред решаващ вот на доверие в парламента.
 

Това най-вероятно са последните дни на Георгиос Папандреу като премиер на страната. Той е приел сделка да подаде оставка, ако опозицията подкрепи днешния вот и да отвори пътя за ново коалиционно правителство.


Гръцкият кабинет остана без мнозинство в парламента преди днешния вот на доверие. Двама депутати от управляващата партия ПАСОК са обявили, че ще се въздържат при гласуването. Преди днешния вот ще се проведе извънредна среща на правителството в Атина. Вчера по време на дебат в парламента премиерът обяви, че референдум за европейския спасителен план може и да няма. Папандреу не заяви, че ще подаде оставка, но предупреди, че предсрочни парламентарни избори ще означават катастрофа за Гърция.

Начело на всички гръцки вестници тази сутрин е решението на Георгиос Папандреу да отмени плана си за референдум и да започне преговори с опозицията. След две бурни години начело на практически фалиралата Гърция, Георгиос Папандреу беше притиснат да направи обратен завой след бунт сред министрите си и депутатите от социалистическата партия. Дори обикновените гърци искат оставката на премиера.

 

Източник на агенция "Ройтерс" твърди, че премиерът се е договорил с министрите си да се оттегли и да предаде властта на коалиционно правителство срещу тяхната подкрепа на вота. Своеобразният преврат е предвождан от финансовия министър Евангелос Венизелос, който заявил на Папандреу, че трябва тихо и кротко да си тръгне в името на партията. Папандреу признал също, че е допуснал грешка с искането за референдум. Анализаторите също вече обявиха идеята му за мъртва, но също така се съмняват, че той ще оцелее в петъчното гласуване.

 

Междувременно стана ясно, че Гърция наистина официално се отказа от плановете си за референдум за европейската помощ, съобщи гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос. Венизелос е информирал еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен, германския министър на финансите Волфганг Шойбле и председателя на Еврогрупата за решението на Гърция да не провежда референдум.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5379 |03.11.2011 Папандреу няма да подава оставка . 2| 5107 |02.11.2011 Папандреу получи зелена светлина за референдум . 3| 5162 |01.11.2011 Папандреу ще поиска вот на доверие . 7| 5562 |22.06.2011 Папандреу оцеля, Гърция се спаси от фалита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads