Реклама / Ads
2| 4937 |09.11.2016 СВЯТ

Победата на Доналд Тръмп стресна учените

.
Доналд Тръмп
Републиканците победиха в изборите за Белия дом и Конгреса в САЩ с неясни последици за науката, пише сп. ”Нейчър”. Следващият американски президент ще е републиканецът бизнесмен и риалити звезда Доналд Тръмп. Макар и науката да беше много слабо застъпена в тазгодишната драматична и трудна кампания, много изследователи се притесняват и са обезверени след победата на Тръмп.
 

"Тръмп ще е първият президент, който ще е срещу науката" - каза Майкъл Любел от Американската асоциация на физиците във Вашингтон. - Последиците ще са много, много сериозни".

Доналд Тръмп постави под въпрос научните изследвания за климатичните промени и се зарече, ако спечели, САЩ да излезе от Парижкото споразумение за климата. Това може да отнеме повече време, защото не може да бъде направено за четири години.

Избирането на Тръмп обаче може да се отрази върху преговорите в Маракеш, където държавите разискват как да приложат Парижкото споразумение. САЩ е на второ място по производство на парникови газове в света, а Барак Обама имаше ключова роля в изработването на споразумението.

Макар и почти да не е говорил за политиката за биомедицински изследвания, Тръмп каза миналата година, че е чувал "ужасни неща" за американския Национален здравен институт. Той се е изказвал също пренебрежително за НАСА като за "логистична агенция за дейност на ниска околоземна орбита" и е заявявал, че би увеличил ролята на частния сектор в американската космическа програма.

Многохилядни протести срещу избирането на Тръмп за президент (ВИДЕО)

Неотстъпчивата позиция на Тръмп за имиграцията, включително заканата му да забрани на мюсюлмани да влизат в САЩ, или да построи стена по границата с Мексико, обезпокоиха учените. Тя може да разубеди талантливи чужденци да учат или работят в американски институти и университета. Някои изследователи вече мислят да напуснат САЩ.

"Като канадец, работещ в американски университет, ще обмисля дали да не се върна в Канада" - написа в Туитър Мъри Ръд от университета "Емъри" в Атланта.

Републиканската партия запази контрола си и в двете камари на американския Конгрес.

Това ще улесни Тръмп в утвърждаването на приоритетите и номинациите за ключови позиции, включително на ръководителите на научни институции като НАСА и Националното управление по изследване на океаните и атмосферата.

Мнозина учени, коментиращи резултатите от изборите в социалните медии, написаха, че се безпокоят от възможността да бъде намалено финансирането.

"Това е ужасяващо за науката, изследванията, образованието и бъдещето на планетата - написа в Туитър Мария Ескудеро Ескрибано, докторант по електрохимия и обновяеми енергии в Станфордския университет. - Предполагам, че е време да се върна в Европа".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4304 |09.11.2016 Клинтън бие Тръмп по общ брой гласове . 4| 4667 |09.11.2016 Вацев: Не Тръмп, победи американизмът срещу глобализма . 0| 4157 |09.11.2016 Плевнелиев иска отмяна на визите за българите от Тръмп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads