Реклама / Ads
0| 5854 |08.09.2011 СВЯТ

Под нов декор македонците отбелязват 20 г. държавност

.
Скъпо струват белезите на “македонската идентичност”, поставени в сянката на изграждащи се неокласически и барокови фасади в центъра на Скопие.
 

Днес Република Македония празнува 20-годишния юбилей на своята държавност и независимост, предаде М. Минков, кор на БНР в Скопие. България бе първата страна в света, която я призна, при това под нейното конституционно име, след успешния Референдум за независимост, състоял се на 8-ми септември 1991-ва.

 

Триумфална арка, грандиозен мемориал на Александър Велики - срамежливо наречен официално "воин на кон", паметници на Цар Самуил и император Юстиниян, на светците Кирил и Методий, Климент и Наум са новите скъпоструващи белези на “македонската идентичност”, поставени в сянката на изграждащи се неокласически и барокови фасади в центъра на Скопие. Те са декорът на днешните грандиозни тържества, включващи антична фаланга, средновековни воини и героични партизани, преминаващи под недовършената Триумфалната арка.

 

Декларацията за независимост от преди 20 години ще бъде извадена от архивите на парламента и тържествено внесена в новопостроения Музей на македонската борба за държавност и независимост, който едновременно с това е Музей на ВМРО и на жертвите на комунизма.

 

Лявата опозиция, водена от наследилия бившите комунисти Социалдемократически съюз, бойкотира днешните тържества, смятайки че те са партизирани от управляващата ВМРО -ДПМНЕ. Бойкотира ги и албанската опозиция, която възприема проявите като моноетнически. Не са поканени и няма да присъстват никакви гости от чужбина, освен акредитираният тук дипломатически корпус, коментира Минков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5343 |18.02.2011 В Египет отбелязват с шествие седмица без Мубарак . 0| 4668 |04.08.2010 Деня на вулкана отбелязват на Камчатка . 0| 5253 |25.02.2010 Македонците - аутсайдери в своята родина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads