Реклама / Ads
0| 3661 |13.09.2021 СВЯТ

Преди изборите в Германия: Двама се карат, но третият не печели

.
Източник: БГНЕС
Най-компетентен и най-симпатичен на германските избиратели е настоящият вицеканцлер и финансов министър от Социалдемократическата партия Олаф Шолц. Това показват анкетите след втория телевизионен диспут между тримата кандидати за канцлерския пост. Канцлерът на Федералната република обаче не се избира пряко и дебатът, излъчен снощи от двете обществени телевизии АРД и ЦДФ, остави открит въпроса кой ще спечели парламентарните избори след две седмици.
 

Двама се карат, но третият не печели - това е краткият извод от диспута, доминиран от пререкания между представителите на двете управляващи в момента партии - Армин Лашет, издигнат от консервативния блок ХДС/ХСС, и социалдемократа Олаф Шолц. Две седмици преди изборите неговата партия води в допитванията с 25 процента подкрепа, следвана от консерваторите с 22 процента. Трети са Зелените със 17 процента.

 

Това предопредели необичайно агресивния тон на Армин Лашет по време на диспута:

 

„Ако моят финансов министър работи като Вас, щеше да има сериозен проблем“.

 

Критиката е заради няколко банкови скандала и свързаните с тях разследвания на прокуратурата във финансовото министерство, оглавявано от Олаф Шолц.

 

Социалдемократът се принуди да отговори категорично и на друга нападка от лагера на консерваторите:

 

„Който гласува за Шолц, ще получи Левицата като коалиционен партньор - партия, която иска да извади Германия от НАТО и не подкрепи евакуацията от Кабул”, заяви Лашет.

 

Така се стигна до единственото външнополитическо изказване по време на снощния диспут:

 

„Който иска да управлява Германия, трябва да подкрепя трансатлатническото сътрудничество, да знае, че НАТО е гарант за нашата сигурност и че Германия има задължения към партньорите си. И трябва да е убеден в силата и суверенитета на Европейския съюз“, каза Олаф Шолц.

 

И докато Олаф Шолц и Армин Лашет си разменяха гневни обвинения, Аналена Бербок, кандидатът на Зелените за канцлерския пост, остана вярна на партийната линия за ускорена борба с климатичните изменения. В т.ч. за отказ от въгледобив още през 2030 година.

 

„Спорът за вашата отиваща си голяма коалиция показва нагледно защо изоставаме толкова драматично в борбата срещу промените в климата“.

 

17 процента подкрепа събират Зелените две седмици преди изборите за Бундестаг и за разлика от началото на кампанията, когато за кратко дори водеха в допитванията, сега вече е ясно, че кандидатът им няма да е следващият канцлер на Германия. Но Зелените са най-сигурният участник в следващото коалиционно правителство в Берлин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3454 |07.09.2021 Руските власти блокираха предизборен сайт на Навални . 0| 3290 |27.07.2021 Военната хунта в Мианмар отмени резултатите от изборите . 0| 3704 |15.07.2021 Наводненията в Германия: Най-малко осем жертви и десетки в неизвестност . 0| 3386 |08.07.2021 Токио влиза в извънредно положение две седмици преди Олимпиадата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads