Реклама / Ads
13| 6257 |29.05.2011 СВЯТ

Президентът на Македония: Да не живеем с предразсъдъци

.
Георге Иванов
От Балканите трябва винаги да напомняме на хората в Брюксел, че приемаме общата идея на Европа като проект на мира. ЕС има своите вътрешни предизвикателства в резултат на икономическата криза. Днес само Европа може да осигури отворено пространство на Балканите.
 

Това каза президентът на Македония Георге Иванов на отбелязването на 10-годишнината на Балкански политически клуб.

Какви бяха Балканите преди 10 години и какви са сега – ако направим тази равносметка, ще видим различните визии, през които сме минали. Само преди 10 години Балканите излязоха от една травма – имаше песимизъм и голяма несправедливост спрямо Балканите. Европейската идея беше да променим доброволно нашите системи, за да следваме европейските идеи и ценности. НАТО ни помогна да установим мир на Балканите. Днес все още има известен песимизъм относно страните, които все още не са членове на НАТО и ЕС. Аз не съм песимист, нито оптимист, а реалист, посочи Иванов.

Според него ЕС има своите вътрешни предизвикателства в резултат на икономическата криза. Липсва модел за интеграция на имигрантите. ЕС е бил изненадан от събитията в Северена Африка и Близкия Изток. Понякога трябва да променяме нашите регулаторни перцепции, смята македонският президент.

Той посочи, че Балканите също имат своите различни нагласи. Това се подсказва от миналото и отбелязва някои
исторически факти, които забравяме.

През историята е имало периоди на войни и конфликти, едва от три века живеем в мир. Нашето съзнание трябва да бъде отворено, да не живеем с предразсъдъци, коментира Георге Иванов.

Днес само Европа може да осигури отворено пространство на Балканите. Това може да се постигне по пътя на пазара. Балканите се нуждаят от нова инфраструктура, стабилност в областта на енергетиката. Заплахите на днешния ден са глобални, не можем сами да се справим със заплахите от тероризъм, както и заплахите от изменението на климата. В региона имаме нужда от сътрудничество в това отношение, смята президентът на Македония.

Г. Иванов подчерта, че трябва да насочим вниманието на ЕС към Балканите. Европа е птица, която трябва да лети, но как може да лети, ако едното й крило е пречупено. Сега част от континента не е включен в съюза”, обясни Иванов.
Европейската идея е тази, която може да промени окончателно нашето съзнание ние сме хората, които обичаме Балканите и красотата на наследството, което ни е оставено. Трябва да се справим с въпросите на геокултурата и геополитиката. Чувам, че в България има някои причини, заради които демокрацията не може да се реализира много успешно. Всички травми, които Балканите преживяха, не бива да ни пречат да следваме демократичните ценности. В противен случай ще има разрушение, коментира Георге Иванов. Той допълни, че Европа трябва да намери правилния модел за интегриране на многообразието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5327 |11.04.2011 Президентът на Йемен готов да си иде с мир . 2| 5642 |29.03.2011 Изчезна президентът на ТЕПКО в Япония . 7| 13823 |15.01.2011 Тунис – президентът бяга, размирици в страната . 15| 6911 |11.01.2011 Президентът на Поднебесната Империя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads