Реклама / Ads
0| 4859 |17.05.2011 СВЯТ

Провал за Берлускони на местните избори

.
Резултатите от провелите се в неделя и понеделник местни избори в Италия донесоха неприятна изненада за премиера Силвио Берлускони. Дясноцентристкият му блок изгуби позиции в редица градове и остана назад по гласове в италианската финансова столица Милано, предава Ройтерс.
 

След преброяване на 90 % от бюлетините късно в понеделник кандидатът за втори мандат като кмет на Милано Летиция Морати получава 41,5 % подкрепа срещу 48,1 % за съперника й Джилиано Писапия. Това даде на левите шанс за историческа победа на втория тур на изборите след две седмици.

„Той е натъжен, изненадан. Не очакваше резултат като този”, заявиха помощници на Берлускони пред италианската медия АНСА. Негов говорител съобщи, че няма да коментира резултата от вота, докато не бъдат представени финалните резултати във вторник.

Берлускони водеше силна кампания за безспорна победа в Милано, който е негов роден град и където дясноцентристите доминираха близо 20 години. Именно там италианският премиер изгради бизнес империята си и започна политическата си кариера.

13 милиона италиански избиратели, близо една четвърт от населението на апенинската държава, бяха призовани да гласуват в 1177 града и девет провинции. Най-важните градове в този вот са Торино, Неапол, Болоня и особено Милано.

Резултатите от гласуването показват, че опозицията печели в Торино и затвърждава своето мнозинство в Болоня. Само Неапол може да донесе известна доза облекчение за Берлускони – въпреки кризата с боклука жителите на града все пак подкрепиха Джани Летиери. Но и там е доста вероятно да се стигне до втори тур.

Анализаторите определиха изборите като сериозен тест за Берлускони, който от март насам се сблъска с най-тежките си обвинения и най-сериозни предизвикателства – дела за корупция, данъчни измами, секс с непълнолетна и злоупотреба със служебно положение и лъжа, за да скрие последното престъпление. Социологическите проучвания сочат спад в рейтинга на премиера с около 30%, най-ниското равнище от 2008 г, когато той дойде за трети път на власт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5556 |09.05.2011 Берлускони призован по делото "Милс", казва, че е невинен . 0| 4793 |05.05.2011 Джулио Тремонти е наследникът на Берлускони . 4| 5024 |20.04.2011 Кадафи клекна - готов за избори . 0| 4722 |14.04.2011 Берлускони си хареса приемник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads