Реклама / Ads
0| 4298 |03.05.2022 СВЯТ

Роу срещу Уейд: Върховният съд на САЩ може да отмени правото на аборт

.
Източник: БГНЕС
Милиони жени в САЩ скоро могат да загубят законното си право на аборт заради изтекъл документ на Върховния съд. Документът, публикуван от Politico, предполага, че висшият съд на страната е готов да отмени решението от 1973 г., което легализира абортите в цялата страна.
 

Ако Върховният съд отмени решението Роу срещу Уейд, абортът може да бъде забранен в почти половината американски щати.


Очаква се нейните съдии да излязат с решение в края на юни или началото на юли.

 

Роу срещу Уейд е в полезрението на съда, защото Мисисипи иска то да бъде отменено. Съдиите изслушаха това дело през декември.


Ако бъде премахнат, абортът може да стане незаконен в 22 щата. Тринадесет от тях приеха така наречените закони за задействане, които автоматично ще забранят абортите.


Близо половината от жените в репродуктивна възраст в САЩ (18-49) - около 36 милиона - биха могли след това да загубят достъп до аборт, сочи проучване на Planned Parenthood, здравна организация, която дава достъп до аборти.


Изтеклият документ - „1-ва чернова" - изглежда отразява мнението на мнозинството на съда, а Politico съобщава, че е написан от съдия Самюел Алито и разпространен в съда на 10 февруари.


Но не е ясно дали то представлява окончателно становище, тъй като съдиите преди това са променили възгледите си по време на процеса на изготвяне. Върховният съд и Белият дом все още не са коментирали.


Публикуването му в понеделник вечерта предизвика незабавен протест от страна на демократите, както и протести както на защитници на избора, така и на борци срещу абортите пред съда във Вашингтон.


Водещите политици от Демократическата партия Нанси Пелоси и Чък Шумър казаха заедно, че ако докладът е точен, Върховният съд е „готов да нанесе най-голямото ограничение на човешките права през последните 50 години".


Лица против абортите като Сюзън Б. и Антъни Списък приветстваха новината. „Ако Роу наистина бъде отменен, нашата работа ще бъде да изградим консенсус за възможно най-силната защита за неродените деца“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4252 |02.05.2022 Орбан може да стане премиер на Унгария за пети път . 0| 4195 |05.04.2022 ЕК започва процедура срещу Унгария, може да ѝ отрежат парите . 0| 3755 |11.03.2022 Пекин: Можем да изиграем позитивна роля за постигането на мир в Украйна . 32| 5813 |12.02.2022 Джо Байдън: Войната може да започне още в сряда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads