Реклама / Ads
4| 3771 |18.03.2021 СВЯТ

Русия поиска извинение от САЩ, след като Байдън нарече Путин „убиец“

.
 

Русия поиска извинение от Съединените щати, след като президентът Джо Байдън заяви, че смята, че руският лидер Владимир Путин е убиец и може да реагира на Вашингтон, освен ако не го получи, заяви в четвъртък висш руски депутат, съобщава Reuters.

 

В интервю за ABC News, излъчено ден по-рано, Байдън описа Путин като човек без душа и обеща, че ще си плати за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2020 г. в САЩ, нещо, което Кремъл отрича.

 

В крайно необичаен ход след интервюто на Байдън, вчера Русия заяви, че привиква посланика си в САЩ за спешни консултации относно бъдещето на отношенията между двете страни.

 

Константин Косачев, заместник-председател на горната камара на парламента, заяви, че коментарите на Байдън са неприемливи, неизбежно ще възпламенят и без това лошите връзки и прекратяват всяка надежда в Москва за промяна на американската политика при новата администрация на САЩ.

 

Според него отзоваването в Москва на посланик е единствената разумна стъпка, която трябва да се предприемат при тези обстоятелства.

 

"Подозирам, че няма да е последният, ако не последва обяснение или извинение от американска страна", каза Косачев.

 

"Този вид оценка не е допустима от устата на държавник от такъв ранг. Този вид изявления не са приемливи при никакви обстоятелства", добави той, наричайки го повратна точка в отношенията между САЩ и Русия.

 

Кремъл все още не е отговорил публично на коментарите на Байдън, но вероятно ще го направи по-късно днес.

 

Артур Чилингаров, прокремълски депутат от долната камара на парламента, призова за "остра реакция" от Москва в коментари, направени до руската радиостанция "Ехото на Москва".

 

Отношенията на Русия със Запада, които вече отслабват до минимум след Студената война от 2014 г., са подложени на нов натиск заради затварянето на кремълския критик Алексей Навални, като Западът изисква неговото освобождаване. Русия отхвърли това като недопустима намеса във вътрешни дела.

 

САЩ заявиха, че подготвят нови санкции срещу Русия заради предполагаем хак и предполагаемо намеса в изборите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5402 |13.02.2021 Герхард Шрьодер: Русия няма да се демократизира заради санкциите на ЕС . 29| 4615 |06.02.2021 Арести и обиски на привърженици на Навални в Русия . 49| 7587 |05.02.2021 Джо Байдън: Няма да се поколебаем да накараме Русия да си плати . 4| 4848 |04.02.2021 Байдън номинира за директор на ЦРУ бившия посланик на САЩ в Русия Уилям Бърнс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads