Реклама / Ads
0| 5479 |02.02.2014 СВЯТ

Скоро Украйна ще има ново правителство

.
В най-скоро време в Украйна може да бъде назначен нов кабинет, заяви и.д. премиер Сергей Арбузов в телевизионно интервю, цитиран от ИТАР-ТАСС.Подобна стъпка би била правилна, тъй като ще донесе "увереност на гражданите и инвеститорите, а ние се нуждаем от инвеститори", каза той.
 

На 28 януари президентът Виктор Янукович прие оставката на премиера Микола Азаров и на правителството, което продължава да изпълнява задълженията си. По конституция това може да продължи до 60 дни, припомня ИТАР-ТАСС. Във връзка със собствените си планове Арбузов посочи, че ще работи в правителството, "дотогава, докато е необходимо и изгодно за Украйна".

Арбузов увери, че икономическите показатели не предполагат дестабилизация на валутата.Той допълни, че за подобряване на икономическата и финансовата ситуация трябва да се съкрати срокът за взимане на решение за новото правителство.

Междувременно украинският външен министър Леонид Кожара заяви, че опозиционният активист Дмитро Булатов, който бе намерен в петък в окаяно състояние близо до Киев, след като е бил подложен една седмица на изтезания, бил "в добро здраве" и имал само "една драскотина на бузата", предаде АФП. "Изглежда, че историята за неговото отвличане и мъчения не е съвсем вярна", каза Кожара в интервю за телевизия "Ал Джазира". "Води се следствие. Физически човекът е във форма и има само една драскотина на бузата", казва Кожара пред интервюиращия в кулоарите на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.
Дмитро Булатов Дмитро Булатов Източник: ЕПА/БГНЕС

Булатов, активист на украинския Автомайдан, разказа в петък, че е бил отвлечен и измъчван повече от седмица. Похитителите му го били, забивали пирони в ръцете му, отрязали парче от едното му ухо, рязали лицето му. Държали го на тъмно през цялото време и затова не можел да разпознае нападателите. Накрая, бил захвърлен в гора извън Киев. Неговият случай шокира Европа и САЩ.

Твърденията на Кожара предизвикаха лавина от коментари на възмущение в Украйна и външното министерство се принуди да обяви по-късно в комюнике, че думите му "не отразяват истинското му отношение към тази трагична ситуация", предаде АФП. Украинското вътрешно министерство на свой ред не изключи възможносттаслучаят с Булатов да е "постановка, за да се предизвика негативна реакция в страната и в чужбина".

Киевската прокуратура отправи призив случаят с лидера на Автомайдана да не се политизира, съобщи ИТАР-ТАСС. Представител на прокуратурата се обърна към депутатите и представителите на международни организации с искане да не политизират случая и да дадат възможност на следователите да си свършат работата както във връзка с разследването срещу Булатов по обвинение в организиране на масови безредици, така и с разследването на неговото изчезване.

В момента Булатов е в безсъзнание в болница в Киев, а демонстранти дежурят край сградата, за да не позволят на милицията да го арестува. В петък активистът беше включен в списъка с издирваните лица на властите.

Германия предложи да го приеме за лечение. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер посочи, че е получил информация от Кожара, че  Булатов "може да напусне страната утре, ако же
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7102 |29.01.2014 Меркел и Путин обсъдиха ситуацията в Украйна . 3| 6284 |27.01.2014 Плашат с Чернобил 2 в Украйна ! . 4| 6329 |27.01.2014 Протестиращи в Украйна завзеха Министерството на правосъдието . 1| 5829 |26.01.2014 Лидери на опозицията в Украйна отказаха високи постове (Видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads