Реклама / Ads
2| 5247 |25.07.2010 СВЯТ

Смърт и кръв на любовния парад в Дуисбург

.
Деветнадесет души са стъпкани до смърт, а най-малко 340 са ранени на Любовния парад в Дуисбург, сочат новите данни на полицията, оповестени днес, съобщи БГНЕС.
 


През нощта местните власти съобщиха за 18 загинали и 80 ранени. Те не уточняват дали сред жетвите има чужденци. Еднодневният музикален фестивал на открито традиционно привлича участници от всички краища на света. По данни на организаторите тази година в събитието са се включили 1,4 милиона души. Повечето фенове не разбраха за инцидента и продължиха да танцуват и да слушат музика дълго след като властите държаха новината с цел да избегнат по-нататъшен хаос. “Според досегашната ни информация, 18 души са загинали и около 80 са били ранени на входа на фестивала“, заяви кметът на града Адолф Сауерланд в изявление. Полицията първоначално заяви, че инцидентът е бил в самия тунел, но представителят на градските власти Волфганг Рабе посочи, че това е станало на стълбите, водещи към него, където “хора са загинали след като се катерели по бариерите и падали“. Той посочи, че властите са решили да не нареждат незабавното спиране на фестивала от страх да не предизвикат по-нататъшна паника и хаос в събитието, провеждано на неизползваем двор за товар на железопътни стоки в Дуйсбург, град от 500 000 жители северно от Дюселдорф. Между жертвите са 9 жени и 6 мъже, докато 15 други са сериозно пострадали. Очевидец разказа пред местна телевизия, че е видял няколко души да падат, попадайки под краката на останалите. “Някои хора бяха на земята, докато други се катереха през стените в опит да влязат в тунела“, разказва Удо Сандхьофер. Полиция и сили за сигурност се опитали да влязат в тунела, но той вече бил твърде пълен. “Хората продължаваха да се опитват да влязат в него около 10 минути, след това разбраха какво се е случило и се върнаха обратно“, допълва очевидецът. Друг 18-годишен очевидец на име Мариус заявява пред Bild: “Нямаше път за бягство. Имаше стена от хора пред мен. Бях уплашен, че ще умра“.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е ужасена от паниката по време на Любовния парад. “В тези трудни часове, моите мисли са с близките на жертвите. Те имат моето съчувствие и съболезнования“. “Млади хора дойдоха на парти. Вместо това, има смъртни случаи и ранени. Аз съм ужасена и опечалена от мъката и болката“, посочва Меркел в изявление по повод трагедията.

Германският президент Кристиан Вулф заяви по същия повод: “Такава катастрофа, която причини смърт, мъка и болка по време на мирен фестивал с участието на млади хора от много страни е ужасна“. Телевизионни кадри показаха персонал на службите за извънредни ситуации да работи френетично в тунела докато тълпа посетители на събитието бавно напускаха мястото. Десетки линейки и коли на Бърза помощ бяха паркирани в съседство, докато медицински палатки бяха издигнати наоколо. Няколко хеликоптера се приземиха на издигащия се мост на магистралата край мястото на фестивала. За пръв път проведен в Берлин през 1989, Любовен парад е един от най-големите техно-фестивали в Европа, с участието на известни диджеи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5944 |27.05.2010 Смъртоносен атентат в Ставропол . 8| 5420 |23.05.2010 Неонацисти провалиха гей парад в Братислава . 9| 7724 |09.05.2010 В Москва започна невиждан парад . 0| 4898 |06.05.2010 Осъдиха на смърт атентатора от Мумбай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads