Реклама / Ads
2| 5159 |15.04.2010 СВЯТ

СNN: Рискувате, ако осиновявате дете от източна Европа

.
Сиропиталище в Новосибирск, Русия Източник: Уикипедия
След като осиновява детето Джеси, 4 г., от България американката Мелиса Грийн започва дълбоко да съжалява.
 
Детето се вкопчва в нея, не я губи от поглед и заплашва, че ще се нареже на стъклената врата, ако майка му излезе от къщи. Но историята познава и по-тежки случаи.

“Понякога децата от бившия съветски блок са израснали в изключително тежки условия,” предупреждава CNN в изчерпателен репортаж за рисковете да се осинови такова дете. «Били са изоставени, пренебрегвани години наред, злоупотребявали са с алкохол и наркотици от най-ранна възраст.»

Двойка от щата Тенеси изпраща 7-годишното си осиновено дете обратно в Русия, защото то започва откровено да ги ужасява. По този повод възниква международен конфликт, като руските власти заплашват, че няма повече да дават на американци да осиновяват деца с руски произход. Въпросното дете, Джъстин Артиям, е изготвило списък с бъдещи планове, измежду които да убие майка си и да вземе дома й в САЩ. Също се е опитал да подпали къщата.

“Това е често срещан проблем,” казва д-р Робърт Мериън от детска болница “Монтефиоре” в Ню Йорк. “Тези деца са в сиропиталища, защото родителите им не са могли да се грижат за тях или децата им са били отнети. Много от тези родители са алкохолици, наркомани или психично болни.” Доста от тези деца са жертва на фетален алкохолен синдром. Майките им са пиели по време на бременността и съответно те се раждат с най-разнородни проблеми като ниско IQ, дефицит на вниманието, когнитивни увреждания и др.

“Семейства, които искат да осиновят деца от Русия или източна Европа трябва да имат предвид, че детето може да има такива проблеми или други,” предупреждава Мериън. Понякога посредниците при осиновяването, най-често агенции, прикриват информация и подвеждат бъдещите родители.

А какво е станало с Джеси от България? Сега е на 15 г., изкарва само шестици и е най-добрият баскетболист в училище. Мелиса Грийн има още четири осиновени деца, всички от Етиопия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4829 |15.04.2010 Спасителни екипи търсят оцелели в Китай . 0| 4777 |15.04.2010 Прелом в полско-руските отношения? . 0| 5012 |14.04.2010 Испански съд задържа българки . 0| 5296 |14.04.2010 Ватикана пак разяри гейовете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads