Реклама / Ads
1| 4999 |23.02.2011 СВЯТ

Строителството в Дубай купи с пълна сила, цените падат

.
Работата на множество строителни площадки в страната все още кипи с пълна сила повече от две години след началото на финансовата криза, която доведе до почти тотален крах на пазара и понижи стойностите на имотите с над 60%, пише Bloomberg.

През следващите две години на пазара ще излязат десетки хиляди нови имоти, въпреки че в момента близо 40% от жилищата и офисите стоят празни.

Предприемачите предпочитат да завършат проектите, започнати преди краха на пазара на имоти в Дубай, отколкото да се откажат от тях и да бъдат заставени да върнат всички направени предварителни вноски на клиентите.

Понижаващите се цени на строителството и ниските лихвени нива също са предпоставка за да се строи сега, отколкото да се чака стойностите на имотите са се повишат.

„Цената тези проекти да бъдат оставени е много по-висока в сравнение с тяхното завършване“, казва Ахмед Мадр, директор Проучвания за Близкия Изток в Credit Suisse Group AG.

„Предприемачите по-скоро продължават да строят, за да възвърнат част от своите инвестиции, вместо да спрат и да бъдат заставени да върнат парите на купувачите, докато техните проекти стоят наполовина построени.“

Купувачите на жилища в Дубай обикновено плащат 10% предварително и правят последващите вноски успоредно с развитието на проекта. Това означава, че предприемач, който е продал дадено жилище преди краха на пазара и вече е получил 50% от цената, трябва да върне повече пари отколкото имотът струва в момента, ако реши да отмени проекта.
Данни на Deutsche Bank показват, че средните цени на имотите в емирството са се понижили с 62% от своя връх досега.
През следващите две години се очаква да бъдат завършени до 48 хил. нови жилища, което би увеличило настоящото предлагане с 12%.

По информация на Jones Lang LaSalle само тази година се очаква да бъдат завършени бизнес имоти с обща площ от около 1,1 млн. кв. м.

Делът на незаетите офиси бе 41% в края на миналата година, като през тази той може да надхвърли 45%. Средните наемни нива се понижиха с 30% през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Новите жилища, които идват на пазара, обаче не могат да привлекат вниманието на купувачите. За първите девет месеца на миналата година сделките с жилищни имоти се понижиха с 53% като обем и с 65% като стойност.

Инвентарът от незавършени проекти е резултат от бързите възход и падение на пазара в Дубай, пише изданието. Емирството имаше най-бързорастящия пазар на имоти между 2006 и 2008 г., поради покачващото се търсене от все по-голямата чуждестранна работна ръка и спекулативните покупки, провокирани от леснодостъпните кредити.

Цените се повишиха четирикратно през шестте години след 2002 г., когато бе решено да се позволи на чужденци да купуват имоти в някои конкретни райони.

Тази ситуацията обаче приключи с краха на Lehman Brothers Holdings Inc. през септември 2008 г., което даде началото на глобалната финансова криза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4984 |29.09.2010 Европейци окупират Брюксел, защитават правата си . 4| 6773 |05.03.2010 Германия предлага да купи гръцки острови: Даваме ви кеш, вие ни давате Корфу . 3| 12137 |04.01.2010 Откриват Кулата на Дубай - най-високата в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads