Реклама / Ads
4| 5250 |15.10.2011 СВЯТ

Светът скочи срещу Уолстрийт

.
Демонстрации срещу властта на финансовите пазари се очакват в цял свят в събота. Движението на възмутените, които се бунтуват срещу икономическата криза, ще протестира в 915 града в 82 страни – от Мадрид до Ню Йорк, според сайта на организацията - http://15october.net/, пишат световни агенции.
 

  

Пет месеца след появата на движението на 15 май в Испания "възмутените" и други свързани с тях групи искат да превърнат 15 октомври в ден-символ. Протести ще има във важни финансови центрове като “Уолстрийт”, финансовото сърце на британската столица – лондонското Сити, седалището на Европейската централна банка във Франкфурт. В Мадрид те ще извървят пътя до емблематичния площад, от който започна движението на възмутените.

 

Протестът е насочен срещу влиянието на финансовата и икономическата криза върху средната класа и по-бедното население. Участниците се описват като “99%” - като игра с едва 1% американци, които са обозначават като богати, от които се чувстват подтиснати.

 

Движението започна с изразяване на недоволството на американците от финансовия сектор, на който беше оказана безпрецедентна подкрепа с пари на данъкоплатците, въпреки че стана причина за икономически срив и безработица от над 9%.

Целта на протестиращите е да окажат натиск на “Уолстрийт” в момент, когато финансовите институции се опитват да повлияят както на оформянето на новите регулации в сектора, така и на изхода от президентските избори в страната през 2012 г.

 

Разпростирането на движението чак до Съединените щати показва, че става въпрос за проблем, който засяга целия свят, тъй като кризата е глобална, казват още организаторите.

 

Една от най-големите акции в Европа ще е във Франкфурт. Там инициаторите искат да осъществят протестен марш и под мотото “Occupy: Frankfurt“ да оставят предупредителни постове пред сградата на Европейската централна банка (ЕЦБ). Подобни събирания ще има и в Лондон, Амстердам, Виена, Мелбърн и Сидни, на Хаваите, в Осака и в Рио де Жанейро.

 

Председателят на германската партия на левицата Клаус Ернст нарече в интервю за вестниците от пресгрупата ВАЦ протестите “въстание на почтените“. “Преживяваме началото на едно демократично движение“, казва той. “От спасителния пакет за еврото нито един грък няма да види и едно евро! В действителност това е един пакет от гаранции за банките. Когато той влезе в действие, хората с нормално заплащане, безработните, пенсионерите и в Германия ще трябва да плащат на тези “кърлежи”, така както това се случва вече в момента в Гърция”, каза по-рано през седмицата Ернст .

 

Социологът Михаел Хартман твърди, че по отношение на преразпределението на благата и в Германия има поне толкова поводи за протест, колкото и в САЩ. Той обаче остава скептично настроен за това дали протестите ще имат успех. “Елитът може да се впечатли само от масивен политически натиск, какъвто не виждам нито в Европа, нито в САЩ”, казва той.

 

Малко преди планираните протести в събота около 50 демонстранти са били арестувани в САЩ, съобщи Ройтерс. В Денвър в петък повече от 130 полицаи са прочистили протестен лагер и са задържали 23 участника. В Ню Йорк при сблъсъци с полицейски части са били арестувани 14 американци, други арести е имало и в Сиатъл и Вашингтон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5447 |11.09.2011 Светът отбелязва десетата годишнина от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година . 1| 4981 |02.09.2011 ЕС би отменил санкциите срещу Либия . 3| 5809 |22.08.2011 Свалят обвиненията срещу Строс-Кан . 0| 5407 |18.08.2011 Хиляди испанци скочиха срещу папата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads