Реклама / Ads
3| 5444 |11.09.2011 СВЯТ

Светът отбелязва десетата годишнина от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година

.
Ню Йорк. В редица страни по света се провеждат траурни церемонии, посветени на десетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ.
 
Паметта на жертвите бе почетена на специална церемония в Кабул. Посланикът на САЩ в Афганистан Райън Крокър почете паметта на загиналите при атентатите на 11 септември и при последвалите войни. Американските войници почетоха паметта на жертвите на атентатите от 11 септември 2011 година в 11 военни бази в Афганистан, където войната продължава десетилетие след смъртоносните атаки срещу Кулите близнаци.

От базата в Баграм на север до Кандахар на юг американските военнослужещите запазиха минута мълчание в памет на близо 3000-те жертви на атаките преди 10 години. САЩ дадоха началото на операцията в Афганистан месец след атентатите от 11 септември 2001 година и свалиха режима на талибаните, закрилящ „Ал Кайда” и нейния лидер Осама бин Ладен. Но талибаните успяха да възстановят своите сили и сега кървавите сражения продължават.  В момента в Афганистан има около 100 000 американски военнослужещи.

Мероприятия, посветени на годишнината от атаките срещу Световния търговски център, се проведоха в Япония, Нова Зеландия и Австралия. Редица траурни мероприятия се провеждат и в Лондон. Траурни мероприятия в памет на жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година в САЩ се провеждат в Париж. Голям класически концерт, посветен на всички жертви на тероризма, започна в сутрешните часове в Люксембургската градина до сградата на Сената на Франция. Пред събралите се жители и гости на Париж говориха специалисти в борбата срещу тероризма, представители на асоциации на хора, пострадали от терористични атаки, журналисти и правозащитници.

За следобед е предвидена друга акция, която ще се проведе срещу Айфеловата кула. Там са поставени 25-метрови копия на двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк. На церемонията ще присъстват кметът на Париж Бетран Деланое и посланикът на САЩ във Франция Чарлз Ривкин. Съветът на Европа почете паметта на жертвите на атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година. „Ефективната борба срещу тероризма е невъзможна без отстраняването на  първопричините за него и без усъвършенстване на съществуващата международна правова база”. Това се посочва в съвместно изявление на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд и на председателя на Парламентарната асамблея на организацията Мевлют Чавушоглу.

„За тероризма не съществуват идеологии, националности и религии. Тероризмът във всичките си форми е нарушение на най-главното човешко право – правото на живот. Тези престъпления засягат всички нас и са насочени срещу цялото човечество без значение къде са извършени терористичните актове”, отбелязват в Страсбург. Американският президент Барак Обама и първата дама Мишел Обама ще присъстват и на трите възпоменателни церемонии на десетата годишнина от атентатите от 11 септември 2011 година.

Семейство Обама ще бъдат на церемонията в националния мемориал в памет на загиналите при атентатите, изграден на мястото на Световния търговски център в Ню Йорк. По-късно двамата ще отпътуват за Пентагона, където ще бъдат положени венци в памет на жертвите на атаката срещу сградата на американското министерство на отбраната. В неделя вечерта Обама ще присъства на „Концерт на надеждата” в Кенеди център във Вашингтон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5855 |08.09.2011 Под нов декор македонците отбелязват 20 г. държавност . 0| 4710 |22.05.2011 Атентатите в Ирак продължават . 6| 5323 |02.05.2011 Светът пред заплаха от нова война . 6| 5252 |10.04.2011 Скандал на годишнината от катастрофата в Смоленск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads