Реклама / Ads
0| 4523 |08.11.2017 СВЯТ

Тръмп призовава Китай да намали търговския дисбаланс със САЩ

.
Американският президент Доналд Тръмп е на първото си посещение в Китай като държавен глава. Той пристигна в Пекин от Южна Корея и това е третият етап от обиколката му в пет азиатски страни.
 

Посрещнаха го с червен килим и почести, каквито не получи навремето президентът Барак Обама. По думите на китайския посланик във Вашингтон, това е "официално посещение с добавка" - за госта и съпругата му е подготвена специална програма. Открояват се два акцента - търговията и заплахата от Северна Корея, съобщи БНТ.

 

"Официалната визита с добавка" започна с най-атрактивната част - посещение в Забранения град, който за целта беше затворен за туристи. За Доналд Тръмп и съпругата му Мелания е приготвена вечеря в града на китайските императори - невиждано внимание към американски президент.

 

Заедно с президент Си Цзин Пин и първата дама Пън Лиюан гостите гледаха зрелищен спектакъл с ученици по оперно майсторство, облечени в традиционни оперни костюми. Докато в социалните мрежи се питат как Тръмп ще преодолее блокадата на интернет в Китай, наблюдателите очакват изхода от разговорите за севернокорейската ядрена програма. Още преди да отпътува от Сеул Тръмп призова всички отговорни страни по света да изолират "бруталния режим" в Пхенян. Към Китай има специално очакване да обуздае Северна Корея, с която е в близки отношения. От Пекин посочват, че правят каквото е нужно.

 

Компании от бизнес делегацията, която придружава Тръмп, сключиха споразумения за 9 млрд. долара. Китайският вицепремиер Ван Ян каза, че това е само "загрявка". Както знаете дисбалансът в търговията с Китай ще бъде в центъра на разговорите между президентите Тръмп и Си. Постигането на реципрочно третиране на компаниите е цел и за двете страни, каза  Уилбър Рос, министър на търговията на САЩ.

 

Докато Тръмп призовава Китай да намали търговския дисбаланс със САЩ, Си Цзинпин се стреми към изравняване на позициите между двете страни на световната сцена. Той посреща американския гост, след като издигна ранга си в китайската Комунистическа партия. Тръмп отбелязва първата годишнина от избирането му на поста с твърде отслабени позиции. Над него тегне скандалът с руското влияние в предизборната кампания. Републиканската партия претърпя поражения на местните избори в няколко щата. Те се приемат като референдум против милиардера, чийто рейтинг е рекордно нисък - едва 38%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4107 |06.11.2017 Тръмп похвали хората в Северна Корея като ”велик народ” . 2| 3777 |05.11.2017 Тръмп с рекордно нисък рейтинг . 0| 4265 |25.10.2017 Задържаха 80 души от китайската мафия в Испания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads