Реклама / Ads
0| 7009 |05.10.2015 СВЯТ

Трима с Нобелова награда за медицина

.
Нобеловата награда за физиология или медицина за 2015 година е присъдена съвместно на ирландеца Уилям Кембъл и японеца Сатоши Омура от една страна и от друга на китайката Юю Ту, съобщиха от Нобеловия комитет.
 

Юю Ту е първият китаец, който печели престижната награда. Кембъл и Омура получават наградата за открития, свързани с нова терапия срещу инфекции, причинени от нематоди паразити, а Юю Ту печели за своите открития, свързани с нова терапия срещу малария.

 

С днешното присъждане на Нобеловата награда за медицина се поставя началото на седмицата, в която ще бъдат връчени тазгодишните награди.

 

Тазгодишните носители на наградата са развили терапии, които са революционизирали лечението на някои от най-смъртоносните паразитни заболявания.

 

Кембъл и Омура са открили ново лекарство, Avermectin, което драстично намалява случаите на лимфатична филариоза (елефантиаза) и онхоцеркоза (речна слепота), а също и на други паразитни заболявания.

 

Китайката е открила Artemisinin, лекарство, което значително намалява смъртността при пациенти, заболели от малария.

 

Тези две открития предоставят на човечеството нови мощни инструменти за борба с тези заболявания, които засягат стотици милиони всяка година.

 

Уилям Кембъл е роден през 1930 година в Рамелтън, Ирландия. Той завършва докторска степен в Университета Уисконсин в САЩ през 1957 година. В момента работи в изследователски институт в Ню Джърси.

 

Сатоши Омура е роден през 1935 година в префектура Яманаши, Япония. Получава докторска степен по фармация в Токийския университет през 1968 година и по химия през 1970 година.

 

Юю Ту е родена през 1930 година в Китай. Завършва фармация през 1955 година. От 2000 година е главен професор в Китайската академия за традиционна китайска медицина.

 

Припомняме, миналата година наградата беше спечелена от Джон О‘Кийф, Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер.Те спечелиха наградата за откриването на клетки, които създават позиционираща система в мозъка. Тримата са открили позиционираща система, „вътрешен GPS" в мозъка, чрез който е възможно да се ориентираме в пространството - демонстрира клетъчна основа за висшите познавателни функции.

 

От 1901 година са присъдени 105 Нобелови награди в областта на медицината. Общо 207 души печелят наградата. Само 12 жени са печелили авторитетната награда, включително пет жени през последното десетилетие. Средната възраст на победителите е 58 години.

 

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм. Това е датата, на която умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4558 |02.10.2015 Папата и Меркел са фаворити за Нобеловата награда за мир . 0| 4764 |24.06.2015 САЩ подслушвали трима френски президенти . 0| 5087 |20.06.2015 Джип прегази пешеходци в Австрия, трима загинаха, 34 са ранени . 49| 10945 |08.05.2015 Путин награди трима българи за 9 май и уволни 20 свои генерали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads