Реклама / Ads
0| 6277 |19.06.2017 СВЯТ

Турски войски се обучават в Катар в знак на протест срещу изолацията

.
Катар проведе съвместни военни учения с турски войски, демонстрирайки един от малкото си силни съюзи след две седмици на остракизъм и икономическа изолация, наложени от негови съседи, които обвиняват съюзника на САЩ в подкрепа на тероризма, съобщава ”Ройтерс”.
 

Финансираният от държавата катарски панарабски новинарски телевизионен канал "Ал Джазира" показа кадри на колона БТР-и, които се движат по улиците.

 

Допълва се, че допълнителни турски войски са пристигнали в Катар в неделя за ученията, въпреки че военни източници в региона са заявили пред "Ройтерс", че операцията всъщност включвала турски военни части, които вече са били там, а не новопристигнали.

 

Турция е една от малкото влиятелни страни в Близки изток, които категорично подкрепиха Катар, след като Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ, Бахрейн и още няколко страни го обявиха за поддръжник на тероризма и прекъснаха изцяло икономическите и дипломатическите отношения с него.

 

Катар, най-богатата страна в света на глава от населението, използва богатството си през последното десетилетие, за да упражнява извънредно влияние в Близкия изток, подкрепяйки фракции в граждански войни и въстания и бунтове в региона.

 

Катар отрича да подкрепя тероризма и твърди, че е наказван заради отклоняването си от политическата линия на своите съседи да подкрепя авторитарните наследствени и военни диктатори в региона.

 

"Блокадата продължава от две седмици и блокиращите страни не предлагат формула за разрешаването на кризата", изтъкна шейх Саиф Бин Ахмед ал Тани, цитиран от Нюз. бг, който е директор на пресслужбата на правителството на Катар.

 

"Жалко е, че нашите съседи избраха да инвестират времето си и ресурсите си в неоснователна пропагандна кампания", допълни той, наричайки обвиненията в тероризъм опит за "привличане на вниманието".

 

Дипломатическият спор е важен тест за САЩ, които са близки съюзници на страни и от двата лагера, като най-голямата им военновъздушна база в региона се намира в Катар.

 

Американският президент Доналд Тръмп категорично подкрепи санкциите срещу Катар, въпреки че Държавният департамент и военното министерство се опитаха да останат неутрални. Пентагонът одобри през миналата седмица сделка на стойност 12 млрд. долара за продажбата на военни самолети на Катар.

 

В демонстрация на подкрепа за Катар, турският парламент прие закон по ускорена процедура на 7 юни, с който позволи разполагането на още войници във военна база в Катар, която помещава около 90 турски войници съгласно споразумение, сключено през 2014 г.

 

Турция обяви, че ще разположи 3000 пехотинци в базата, която да служи предимно като място за съвместни военни учения. Турция поддържа добри отношения с Катар, както и с няколко от неговите арабски съседи от Персийския залив. Турция и Катар подкрепиха избраното правителство на "Мюсюлманско братство" в Египет, което беше свалено от власт през 2013 г. от военния лидер Абдел Фатах ал Сиси, който понастоящем е президент на Египет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6671 |12.06.2017 Катар преодолява кризата в Залива с доставки през Оман . 0| 5399 |10.06.2017 Турция и САЩ зоват да се махне блокадата на Катар . 0| 7284 |07.06.2017 Саудитска Арабия постави 10 условия на Катар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads