Реклама / Ads
23| 11379 |04.10.2012 СВЯТ

Турция и Сирия на прага на война

.
Турските въоръжени сили са подновили рано тази сутрин ударите по цели в района на сирийския граничен пункт Тел Абиад. Загинали са няколко сирийски войници, има и ранени. Ответната реакция дойде късно вечерта в сряда, след като няколко часа по-рано минометни снаряди, изстреляни от територията на Сирия, убиха петима души в турския град Акчакале.
 

Правителството в Анкара заяви, че „агресивните действия” от страна на Сирия са сериозна заплаха за националната сигурност и поиска парламентът да одобри мандат за започването на военна операция извън граница, съобщава БТВ.

„Нашата земя е мишена на агресивни действия от страна на въоръжените сили на Сирийската арабска република от 20 септември. И те продължават въпреки многобройните ни предупреждения и дипломатически инициативи. Нужно е да бъдат предприети необходимите мерки и да се действа бързо във време когато страната е изправена пред допълнителни рискове и заплахи”, гласи официално съобщение на турския кабинет.

„Турция няма интерес от война със Сирия. Но Турция е в състояние да защити границите си и ще отвърне на удара, ако е необходимо”, пише в Туитър главният съветник на премиера Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън. „Политическите и дипломатическите инициативи ще продължат”, допълва той.

В най-сериозната трансгранична ескалация на напрежението през последните 18 месеца в района, Турция отвърна на удара след това, което нарече „последната сламка” – минометен снаряд удари жилищен квартал в южния пограничен град Акчъкале в сряда.

Сирийската обсерватория за правата на човека обяви, че „няколко сирийски военни” са загинали при турската бомбардировка на пост на армията. „Ние знаем, че те са претърпели загуби”, заяви пред Ройтерс източник от турските служби за сигурност, без да дава повече подробности.

След като минометни снаряди, изстреляни от Сирия, убиха петима души в Турция и раниха най-малко осем други, сред които полицейски служители, турският премиер Реджеп Ердоган обяви, че страната му отвръща на удара. Артилерийски огън бе отправен срещу цели в Сирия късно вечерта в сряда.

След това НАТО обяви, че застава зад действията на своя член Турция и призова Сирия да прекрати „явните нарушение на международното право”. Северноатлантическият алианс се събра на извънредна среща късно снощи в Брюксел, за да обсъди въпроса по инициатива на Турция.
Турция след атаката на Сирия

Междувременно Анкара поиска от Съвета за сигурност на ООН да предприеме "необходимите действия", за да спре сирийски агресия. Дипломати от международната организация обявиха, че се надяват тя да излезе с позиция в четвъртък, която осъжда посегателството върху националния суверенитет на Турция. Официално изявление в сряда нямаше, тъй като Русия – съюзник на Сирия, която заедно с Китай, наложи вето на три резолюции на ООН, осъждащи правителството на президента Башар Асад, настоя за отлагане.

Председателят на ООН Бан Ки-мун призова правителството на Сирия да зачита териториалната цялост на своите съседи, както и да сложи край на насилието срещу своите граждани.

Вашингтон осъди действията на Дамаск, а държавният секретар Хилари Клинтън обяви, че САЩ са „възмутени”.

България се присъедини към позицията на дипломатическите си партньори и нарече действията на сирийската страна „грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО”.

След подновяването на атаките срещу Сирия тази сутрин, външният министър на Великобритания Уилям Хейг заяви: „Турският обстрел в отговор на сирийската атака е разбираем, но трябва да се избягва ескалация на напрежението”.

Външният министър на Русия Сергей Лаворв призова Сирия да излезе с официално изявление по случая: „Чрез нашия посланик разговаряхме със сирийските власти, които ни увериха, че... това, което се е случило на границата с Турция, е трагичен инцидент и няма да се повтори. Смятаме, че е от голямо значение Сирия да заяви това официално”.

За втори път, откакто избухна въстанието срещу режима в Дамаск през март 2011 година, сирийски огън убива хора във вътрешността на Турция.

Град Акчакале е обект на атака неколкократно през последните няколко седмици. Турските власти призоваха гражданите да стоят далеч от размирната граница, а над 100 училища в района бяха затворени заради насилието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6026 |30.09.2012 Ердоган: Русия, Китай и Иран да спрат подкрепата за Сирия . 1| 6275 |09.09.2012 Сирия взривове в Ирак, жертви . 0| 5322 |06.09.2012 60 имигранти намериха смъртта си край бреговете на Турция . 12| 6227 |04.09.2012 Сирия: "Ще отрежем ръцете на Турция"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads