Реклама / Ads
0| 4506 |15.12.2014 СВЯТ

Върви се към развръзка в Сидни-щурмуваха похитителя

.
Съвсем скоро се очаква развръзка около заложническата криза в Сидни. Тежковъоръжени полицаи щурмуваха кафенето, където похитител държеше десетки заложници повече от 16 часа.
 

 След продължила около 25-30 минути операция полицията потвърди, че е приключила и ще бъде представена подробна информация.

 

По-непотвърдена информация има двама загинали и няколко ранени - най-малко четирима.

 

От полицията обаче не могат да потвърдят информацията за двама убити, подчертавайки, че към момента могат само със сигурност да кажат, че оперативните действия на силите на реда са приключили. Още полицията не е разкрила информация за похитителя и заложниците.

 

Медии съобщиха по-рано, че полицията е нахлула в кафенето и са били чути изстрели. ДПА информира, че операцията е започнала, след като шестима заложници са избягали от кафенето в 2:10 часа местно време.

 

Тежковъоръжени служители на спецчастите обградиха сградата. Те използваха прибори за нощно виждане и шокови гранати. АП съобщи, че по време на щурма е бил използван робот за обезвреждане на бомби.

 

По-рано австралийски медии разкриха името на нападателя, който държеше десетки заложници в кафене на „Линд" в австралийския град Сидни.

 

Това е 49-годишният Ман Харон Монис, който е дошъл в Австралия като бежанец от Иран.

 

Монис е привлякъл вниманието на австралийската полиция със задържането му заради изпратени от него заплашителни писма до семейства на убити австралийски войници в Афганистан.

 

Той е под гаранция във връзка с повдигнати срещу него обвинения за съучастничество в убийството на бившата му съпруга. Също така е обвинен за сексуално посегателство и десетки други провинения.

 

49-годишният Монис е роден в Иран, където заради либералното му интерпретиране на исляма са били задържани жена му и децата му. Истинското му име е Мантеги Бурджерди. Той се мести в Австралия като бежанец през 1996 година, където сменя името си.

 

Смята се за експерт по астрология, нумерология, медитация и черни магии. Явява се ислямски проповедник.

 

"Ислямът - религията на мира. Мюсюлманите се сражават срещу тероризма и тиранията на САЩ и техните съюзници, включително Великобритания и Австралия. Ако не предприемем действия срещу престъпниците, то ние няма да създадем мирно общество. Ислямът се застъпва за мир на земята", отбелязва се в съобщение на сайт на Монис, което е от 14 декември.

 

Припомняме, повече от 16 часа въоръжен мъж държа около 30 души в кафене на "Линд" в австралийския град Сидни. Петима от заложниците, се трима мъже и две жени,  успяха да избягат от кафенето още преди няколко часа.

 

Не се съобщаваха конкретните искания на нападателя, освен да му бъде предоставено знаме на "Ислямска държава" и да разговаря по телефона с премиера Тони Абът.

 

Заложниците бяха принудени да вдигнат черен флаг с бял надпис на него. По непотвърдена информация на знамето пишеше „Няма господ, а Бог, Мохамед е пророкът на Бог". Подобно послание има на знамето на Саудитска Арабия и терористичната групировка „Фронтът ал Нусра".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6695 |01.11.2013 Али Ахмети зове за развръзка в Македония на спора с името . 1| 7309 |04.06.2013 Ужас в Прага: Вълтава полудя, водна стена върви към столицата . 8| 6474 |26.12.2012 Георгиевски: Македония върви към тоталитарен режим . 5| 5594 |07.11.2011 Гърция върви към коалиционно правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads