Реклама / Ads
0| 3195 |30.09.2021 СВЯТ

Високо напрежение: 11 дни продължава блокадата между Сърбия и Косово

.
Високо остава напрежението по границата между Сърбия и Косово след новата порция ескалации между двете държави. Анализатори твърдят, че развоят на събитията е очакван, а международната общност се стреми да разреши максимално бързо конфликта. Днес в Сърбия пристигна и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
 

Без пробив премина първият ден от преговорите между Прищина и Белград в Брюксел при посредничеството на специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак. 

 

Стотици косовски сърби прекарват 11-та нощ на открито в опит да се противопоставят на решението на Прищина да забрани движението на автомобилите със сръбска регистрация. Мярката бе наложена като реципрочен отговор на рестрикциите от страна на Белград. Сърбия не признава Косово и не признава регистрационни номера на автомобили, издадени там. 

 

Спорът отново очерта контурите на големия въпрос за отношенията Прищина-Белград. Към границата бяха изпратени косовски спецчасти и бронирана техника, за да се гарантира изпълнението на изискването да се свалят сръбските номера от колите преди те да пресекат границата. Сръбският президент Александър Вучич нареди сръбската армия да бъде приведена в повишена бойна готовност.

 

Урсула фон дер Лайен е тръгнала на обиколка из горещия регион Западни Балкани, където тлее напрежение по няколко линии. Една от тях е тази между Република Северна Македония и България. Страната ни влезе в спор със Скопие и реши да блокира преговорната рамка за членството на РСМ в ЕС. В момента фон дер Лайен се опитва да играе на няколко фронта. Визитата и е част от подготовката за срещата на върха на ЕС на 6 октомври в Словения, която ще се занимае тъкмо с тези конфликти. 

 

По-рано Лайен призова Прищина и Белград към конструктивен диалог за намаляване на напрежението в Косово и съвместна работа с поглед към бъдещето.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4340 |27.08.2021 Байдън: Ние няма да простим, ние няма да забравим. Евакуацията от Афганистан продължава . 0| 3331 |02.08.2021 Продължава борбата с пожарите в Южна Европа . 1| 3717 |02.07.2021 Скандал на високо ниво: Висш представител на ЕС отказа да бъде сниман с десния премиер на Словения . 0| 3530 |04.06.2021 Доверието в ЕС е по-високо от това в националните правителства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads