Реклама / Ads
1| 4971 |15.04.2010 СВЯТ

Вулкан блокира въздушния трафик в Европа

.
Вулкан блокира големи летища в Европа
Стотици хиляди пътници са блокирани по летищата на Северозападна Европа, които едно по едно затварят заради настъпващият от Исландия огромен облак с вулканична пепел.
 

От Британската служба за въздушен контрол съобщиха, че са взели решение за пълно затваряне на въздушното пространство на страната, след като от метеорологичните служби са предупредили, че вулканичната пепел може да повреди самолетните двигатели.

Властите в Норвегия и Швеция затвориха въздушното пространство на двете страни заради огромен облак вулканична пепел, изригнала от вулкан в Исландия.

Въздушният трафик на летището в Осло, най-голямото в Норвегия, е прекратен от днес заради облаците от пепел, предизвикани от изригването на вулкан в Исландия.

„Целият въздушен трафик към и от летище Осло е прекратен…Това се дължи на затварянето на норвежкото въздушно пространство заради пепелта от изригването на вулкан в Исландия. Всички пътници трябва да се свържат със своя авиооператор за допълнителна информация”, съобщиха летищните власти.

Дания също затвори въздушното си пространство заради облакът от вулканична пепел над страната за най-малко четири часа, съобщиха по датското национално радио, предаде.

От ръководството на летището в Брюксел предупредиха, че очакват терминалът да бъде затворен заради облакът от вулканична пепел, който преминава през Западна Европа след изригване в Исландия.

До момента са отменени само полетите към Великобритания и скандинавските страни, същата мярка бе взета и от ръководството на летището в Париж.

Според агенциите за авиационна сигурност това е най-голямото прекъсване на трафика в района. То може да продължи още 48 часа, а според вулканолог, цитиран от Ройтерс, ако изригването продължи, проблемите за полетите може да продължат 6 месеца.

Очаква се облакът от вулканична пепел да продължи да се придвижва на юг.Учени обясняват, че облакът не е опасен за здравето на хората, понеже засега е на много голяма височина.

Бил Макгуайър, преподавател в Aon Benfield UCL Hazard Research Centre твърди, че ако вулканът в Исландия продължи да изригва повече от 12 месеца (както е било последният път) възможно е да има периодично прекъсване на въздушния трафик.

„Има големи вариации относно това колко могат да продължат тези изригвания. Може да е всякакъв период между няколко дни и повече от година”, коментира Магнус Туми Гудмундсон, професор по геофизика и съветник по гражданска защита.

Според експерта, съдейки по интензивността на настоящето изригване, то може да продължи още дълго.

След изригването на вулкана на около 125 км източно от исландската столица Рейкявик от региона бяха евакуирани около 800 души, като регионът е наводнен заради топенето на близкия ледник, причинено от изригването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5161 |15.04.2010 СNN: Рискувате, ако осиновявате дете от източна Европа . 1| 5726 |25.03.2010 Рединг: Гърция може да стане цунами за Европа . 0| 5181 |21.03.2010 Вулкан изригна в Исландия . 3| 4906 |04.03.2010 Гюл поиска Обама да блокира резолюцията за арменския геноцид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads