Реклама / Ads
1| 3528 |04.05.2023 СВЯТ

Зеленски от Хага: Всички искаме да видим Путин тук

.
Източник: личен архив
“Руският президент Владимир Путин трябва да бъде изправен пред съда заради неговата война в Украйна”, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на своето посещение в Хага, където се намира Международният наказателен съд (МНС), предаде Ройтерс.
 

През март съдът издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинения в депортиране на деца от Украйна и Европейската комисия заяви, че в Хага ще бъде създаден още един международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна.

 

"Всички ние искаме да видим тук в Хага друг Владимир, този, който заслужава да бъде наказан за престъпните си действия тук, в столицата на международното право. Сигурен съм, че това ще се случи, когато спечелим. Всеки, който предизвиква война, трябва да бъде изправен пред правосъдието", отбеляза Зеленски.

 

Русия, която не членува в МНС и отхвърля неговата юрисдикция, отрича да е извършила зверства по време на конфликта си с Украйна, който тя нарича "специална операция за демилитаризиране на своята съседка".

 

МНС каза, че посещението на Зеленски е продължило по-малко от час, но не даде подробности какви теми са били обсъдени.

 

На излизане Зеленски, облечен в характерните за него дрехи в цвят каки, помаха на украинско семейство, застанало пред сградата на МНС и скандиращо "Слава на Украйна".


Очаква се украинският президент, който е на първото си официално посещение в страната, да произнесе реч в Хага, озаглавена "Няма мир без справедливост за Украйна".

 

След началото на руската инвазия през 2022 г. украинският лидер посети няколко чуждестранни столици, включително Лондон, Париж и Вашингтон.

 

Нидерландия е силен поддръжник на Украйна и миналия февруари нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че не изключва каквато и да било военна подкрепа за Киев, стига тя да не въвлече НАТО в конфликт с Русия.

 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналия февруари заяви, че в Хага ще бъде създаден международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна.

 

МНС може да преследва геноцид в Украйна, но няма юрисдикция по обвиненията в престъпна агресия от страна на Русия там, посочва Ройтерс. ООН дефинира престъпната агресия като "инвазия или атака от страна на въоръжените сили на държава (на) територията на друга държава, или каквато и да било военна окупация".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2952 |03.05.2023 По покана на федералния канцлер: Зеленски ще посети Германия на 13 и 14 май . 6| 4038 |27.03.2023 Зеленски: Контранастъплението на Украйна не може да започне без още западни оръжия . 0| 3547 |20.03.2023 Антониу Гутериш: В следващото десетилетие всички държави да ограничат вредните си емисии . 22| 4098 |22.12.2022 Байдън увери Зеленски, че САЩ ще са с Украйна колкото е необходимо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads