Реклама / Ads
5| 5079 |20.03.2011 СВЯТ

Зората на Одисей срещу Кадафи

.
Коалиция от пет държави започна „Зората на Одисей" срещу силите на Муамар Кадафи в Либия и различни цели, включително системите за противовъздушна отбрана. САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Канада нанасят удари. Френски самолети първи атакуваха четири цели край източния град Бенгази.Международната коалиция не изключва възможността от използването на химическо оръжие от страна на либийски
 

Най-малко 48 души са били убити, а 150 ранени при започналата западна военна кампания „Зората на Одисей" срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, предаде Ройтерс.

Според неофициалната информация голяма част от пострадалите са цивилни и деца. Ударена е и болница, предаде либийската държавна телевизия.

Международните сили са нанесли въздушни и ракетни удари по родния град на либийския лидер Муамар Кадафи Сирт, съобщи държавната информационна агенция Джана. „Въздушни бомбардировки и ракетни удари са поразили няколко граждански цели в градовете Зуара, Триполи, Сирт и Бенгази", част от внезапното нападение по либийското крайбрежие, съобщава представител на военните. Предполага се, че Кадафи се е родил в палатка на бедуини в Сирт, град на Средиземно море на 360 км източно от Либия.

Либийската държавна телевизия потвърди, че съюзническите бомбени и ракетни удари са поразили няколко обекта в Триполи в ранните часове на неделния ден, предаде Ройтерс.

Муамар Кадафи използва човешки щит за защита както на международното летище в Триполи, така и на силно укрепената си резиденция Баб ал Азизия в покрайнините на града.Либийските държавни медии излъчиха изказване на Муамар Кадафи, в което той заплашва с нападения над военни и цивилни цели в района на Средиземно море, в отговор на ударите на западни военни сили срещу неговата страна. Кадафи призова своите съграждани да се въоръжат и да защитят постигнатото от либийската революция. Той заяви, че възнамерява да отвори оръжейните складове, за да може населението на страната да се защити. Кадафи призова африканци, араби, латиноамериканци и азиатци да застанат рамо до рамо с либийския народ.

Междувременно Червения кръст призова враждуващите страни да осигурят достъп до всички ранени в конфликта.

Международната коалиция не изключва възможността от използването на химическо оръжие от страна на либийския лидер Муамар Кадафи.

То е било локализирано от сателит в пустинна местност. Използването на химическо оръжие е по-голямата опасност, отколкото заплахата за нанасяне на военни удари от страна на Кадафи.

Според експерти подобен тип сценарий с използването на химическо оръжие от загиващи диктатори не трябва да се изключва.

На този етап анализът на подобни действия взима превез над опасността от атаки на либийски военни части над цели от Средиземноморието, с което самият Муамар Кадафи заплаши вчера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4987 |19.03.2011 Кадафи: Ще съжалявате, ако се намесите . 0| 4768 |19.03.2011 Военни действия срещу Либия? . 3| 5760 |18.03.2011 Кадафи клекна, спира войната срещу народа си . 4| 6209 |17.03.2011 САЩ иска бомбардировки за Кадафи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads