Реклама / Ads
0| 4145 |10.08.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

5 съвета за избор на хидравличен крик тип „крокодил”

.
Сред очевидните причини да се използва крик е смяната на гуми. В същото време, докато го използвате, ще имате достъп до долната част на шасито, за да забележите лесно проблем като теч, надраскване и др.
 

Типовете крикове основно се делят на механични и хидравлични. Когато се налага вдигането и задържането на товари на определена височина, най-полезни са хидравличните крикове.

 

Как действа хидравличният крик?


Като вид товароподемно устройство, хидравличният крик има опростена конструкция. Най-общо тя включва два пълни с хидравлична течност цилиндъра, тръба за свързване, подемни лостове и помпа.

 

Подобни устройства работят, създавайки налягане, като преместват хидравличната течност през цилиндрите чрез буталото на помпата. Изтегленото назад бутало отваря всмукателния клапан, издърпвайки маслото в камерата на помпата. При натискане напред става транспортиране на маслото през изпускателния клапан в камерата на цилиндъра. След неговото затваряне се натрупва налягане в камерата и то задейства буталото да повдигне товара или автомобила на съответната височина.

 

Съществуват хидравлични крикове от различен вид не само като дизайн, но и според типа на задвижване и товароносимостта си. В зависимост от условията и интензивността на употреба, може да изберете тип „бутилка”, подови крикове, за изравняване и стабилизиране, ножичен подемник и др.

 

С помощта на хидравличен крик можете с малко сила да повдигнете тежки предмети, включително и автомобили. Капацитетът им е по-голям от този на механичните и това е причина да се използват много в индустриални условия. Понеже са лесни за употреба, намират приложение в работилниците за ремонт на автомобили.

 

Идеално решение за лесното и бързо повдигане на кола е хидравличен крик „крокодил”. Подходящ е и за обикновени автомобили, и за коли спортен тип с ниско окачване. Затова ако ви трябва крик с компактни размери, с който да си служите лесно и да бъде на изгодна цена, спрете се на тип „крокодил”.

 

5 съвета, които да улеснят избора ви


Устройство като хидравличен крик тип „крокодил” е много добър избор за първоначално оборудване заради компактния си дизайн и лесното боравене дори от хора, които за пръв път си служат с повдигаща техника.

 

Като основно негово предимство се счита малката му височина, което го прави широко приложим за всички леки автомобили с тегло до 1,5 т.

 

Когато избирате крик „крокодил”, отчетете това, че предназначението му е не да поддържа тежестта, а да я вдига. Ето защо към всеки модел са включени и подпорни стойки, за да ги поставите при достигане на товара на необходимата височина.

 

При избора вземете под внимание характеристиките, защото има разлика в минимална и максимална височина, теглото и др.

 

За да сте убедени, че сте избрали добър хидравличен крик тип „крокодил”, следете за характеристики като:

 

Добър капацитет


Запознавайки се със спецификациите на продуктите, спрете се на инструмент, който да бъде с капацитет поне 2 т и височина на повдигане 125-390 мм. Подобен модел ще може да устои на много приложения без изтърване и губене на позиция, така че ще бъдете спокойни под колата. Добре е да има въртящи се колела под лоста за повдигане, за да бъде надстройването по-лесно.

 

Изберете крик, който да отговаря поне на 3/4 от теглото на автомобила ви, за да ви бъде осигурена адекватна предпазна мярка. Ако автомобилът е с тегло 2400 кг, крикът ви трябва да бъде поне 1800 кг. Сигурно ще може да издържи и превозно средство от 2400 кг, но не и 3-тонен камион.

 

Преди избор на конкретен крик се запознайте с теглото на автомобила си, а ако не сте сигурни в преценката си, потърсете помощ от специалист. Винаги е добре обаче да вземете по-устойчиво устройство.

 

Здравина


Насочете избора си към крик с конструкция, изработена от здрава стомана. Обикновено повечето крикове са стоманени, тъй като от здравината зависи и цялостното им представяне.

 

Ако крикът е предвиден от производителя да се използва за повдигане на тежки автомобили, може да бъде изработен и от чугун. За превозните средства с по-леко тегло се влага лека стомана или алуминий.

 

Принципно може да се доверите на описанието на продукта, като вземете под внимание  и теглото, на което крикът да издържи. Трябва да сте по-мнителни, в случай че продуктът е предвиден за тежък автомобил, а в изработката му са вложени по-леки материали.

 

Минимална височина


Преди да изберете какъвто и да било крик, добре е да знаете необходимата ви минимална височина, съобразно особеностите на автомобила. Затова трябва да измерите разстоянието от земята до опорната точка за крика под автомобила.

 

За да бъде извлечен максимумът от конструкцията и да имате по-широки възможности, началната височина трябва да бъде максимално близо до опорната точка. Ще можете да повдигнете автомобила с по-малко движения, а ако имате известен аванс, височината ще бъде по-голяма.

 

Криковете „крокодил” имат различни стойности на минимална височина: 90 мм, 138 мм, 140 мм, 145 мм и др.

 

Максимална височина


Избирайки крик, сигурно ще се информирате и за параметър като максимална височина на повдигане. При по-високо повдигане вашата работа под автомобила ще бъде по-лесна.

 

Максималната височина при криковете „крокодил”, също като минималната, може да е различна: 125 мм, 300 мм, 330 мм, 420 мм и др., има и 510 мм, но средната е от порядъка на 300-400 мм.

 

Качество и функционалност


Компромис относно качеството на крика не трябва да правите в никакъв случай, за да не бъде изпусната колата върху вас и да пострадате.

 

Не трябва да се задоволявате с продукт от не много здрави материали, особено ако ще бъде обслужван по-масивен автомобил.

 

Дори ниската цена не трябва да ви изкушава, защото по-голямата инвестиция обикновено значи по-високо качество.

 

Погрижете се също крикът, към който сте се насочили, да бъде удобен за употреба. Всички модели се предлагат с колела, подпомагащи лесното транспортиране, а дългото рамо дава удобство и стабилност.

 

Гумената ергономична дръжка предпазва автомобила от драскотини и улеснява пренасянето.

 

Някои модели притежават допълнителна функция, позволяваща да се нагнети педала за бързо натоварване на седлото, механизъм за освобождаване на ръкохватките за контролирано спускане, клапан срещу претоварване и др.

 

За хидравличните крикове „крокодил” е характерна дълготрайната употреба за широко приложение с професионални и любителски цели.

 

Със стабилен и лесен за употреба подов крик „крокодил” ще можете да обслужвате спокойно автомобила си, независимо дали става въпрос за смяна на масло, или гуми, поддръжка на спирачки или ремонт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4667 |01.06.2022 Бизнесът: Мерките срещу кризата са предизборни . 0| 5570 |27.12.2021 Характеристиките на Betano казино да бъде топ избор в България . 0| 4011 |09.07.2021 За първи път - изборна секция и на български ферибот . 5| 8346 |25.11.2020 Доц. Красен Станчев: След изборите ще трябва да се актуализира бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads