Реклама / Ads
0| 5315 |14.05.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Американски издания рекламират България като евтина дестинация

.
В рубриката за туризъм на вестник „Сиатъл таймс” се появи мини-серия от пътни бележки за България и Източна Европа. Съветът към американския турист е да побърза докато новите членки на ЕС не са възприели еврото и цените остават по-достъпни.
 
 снимка Вяра ЙовеваВ рубриката за туризъм на вестник „Сиатъл таймс” се появи мини-серия от пътни бележки за България и Източна Европа. Съветът към американския турист е да побърза докато новите членки на ЕС не са възприели еврото и цените остават по-достъпни, предаде DW.
За България предложенията са най-вече за Велико Търново, Сливен и техните околности. „България е пълна с интересни градове и селца, които не са споменати в пътеводителите”, пише авторката Карол Пучи по повод на Сливен. Сливен е град, който чуждият турист би пропуснал, освен ако някакви лични връзки не го откарат там, смята американската журналистка, но това трябва да се промени, тъй като градът е отлично място за туриста да се потопи в местната култура. Тя е привлечена от спокойната атмосфера, хотелчетата в старинни къщи, откритите кафенета и ресторантчета, хората играещи шах в парковете, и пазарите където буркан с домашен мед струва само 40-50 цента. Описвайки града, тя подчертава ниските цени и мекия приятен климат, добрата храна и минералните извори наблизо.
Самата авторка попада в Сливен доведена от „Кива”, организация от Сан Франциско, която е спонсорирана от Джордж Сорос и се занимава с микрофинансиране най-вече на роми в Източна Европа.
Нейният втори пътепис под заглавие „Из България”, е за Велико Търново и околностите му. И за някои типични български привички. „Да, да, да”, пише тя, „е едната от думите, които трябва да научите. Другата дума е „не”.” Както много други пътешественици, и тя описва странния навик на българите да кимат за „не”, и да въртят глави за да кажат „да”. Чаровно и объркващо, смята тя.
Освен Велико Търново, където по мнение на авторката има прекалено много туристи, описани са Дряновския манастир, Розовата долина, Шипка, Бузлуджа, и впечатления от българските гледки. Пътуването от румънската граница през Велико Търново за Сливен е разкрило - по нейни думи - и някои „грозни спомени от комунизма”. „Още при влизането с влак от Румъния се виждат многобройни изоставени фабрики и грозни панелени жилищни блокове”, пише тя. „Съкровищата се крият в горите и планините, и най-практичният начин да се стигне до тях е с кола.”
В пътните бележки има и доста информация за историята на България. Тракийските могили стават повод да се спомене древността на археологическите находки, например тракийските могили на по 2300 години. Според журналистката входовете към техния подземен свят изглеждат „футуристично”.
Паметникът на Бузлуджа е оприличен на космически кораб, кацнал навръх планината. По този повод се коментира, че при неговото строителство от студа и тежкия труд са загинали много войници от армията на тогава комунистическа България. Сега грубият паметник задръства едно от местата, от които се разкрива една от най-красивите панорами на България, пише авторката.
Не само България, цяла Източна Европа е препоръчана като най-достъпна и интересна туристическа дестинация за американския турист. Слабият долар и силното евро правят цените в Италия или Франция недостъпни за повечето американци. Източна Европа обаче е добра алтернатива, пише журналистката в трета част на пътните си бележки. „Ако искате да избягате от цени като 5 долара за чаша кафе, и от тълпите туристи в Западна Европа, алтернативата е Източна Европа”, казва тя. „Източна Европа предлага достатъчно големи културни разлики, за да покаже на туриста, че той вече не се намира - да речем - в Канзас, нито пък в Рим или Париж, но има и достатъчно удобства на 21 век, които осигуряват комфортно пътуване". "ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2137 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 3671 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 3| 15403 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 5718 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads