Реклама / Ads
0| 5654 |31.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България иска справедливо разпределение на субсидии

.
В Народното събрание бе обявено началото на обществен дебат за Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014 - 2020 г.
 

Вместо дебатът да започне сред земеделските производители, той стартира пред множество медии и едва 7-8 представители на производителите на земеделска продукция у нас.

На събитието трябваше да присъства и министър-председателят Бойко Борисов, но в последния момент той отмени участието си.

Селското стопанство е стратегически отрасъл за България, заяви евродепутатът в групата на ЕНП Мария Неделчева и допълни: "България трябва активно да защитава своята политика в сектора, допълни тя. Страната ни трябва да има ясна позиция каква трябва да бъде общата селскостопанска политика."

Успех на инициативата пожела председателят на НС Цецка Цачева, която обаче смята: "Трябва да си свършим нашата работа в нашата си къщичка".

За следващия програмен период България настоява за справедливо разпределение на субсидиите, заяви от своя страна и зам.-земеделският министър Цветан Димитров. По думите му страната ни трябва да защити равнопоставеността между българските земеделци и производителите от другите страни-членки на общността.

Дебатът за ОСП на ЕС ще мине през няколко района на страната, в които земеделските стопани ще попълнят анкетни карти. Те ще трябва да отговорят на въпроси какво произвеждат, вида и количеството на обработваемата площ и какви са основните им потребности.

Стопаните ще трябва да посочат и какъв маркетинг на земеделската си продукция провеждат, както и как виждат подобряването на ролята на земеделието в хранителната верига - от фермата до супермаркета.

Родните земеделци ще трябва да дадат и своя дефиниция що е то "активен" земеделски стопанин.

Дебат за ОСП за периода до 2020 вече се състоя. Стратегическа цел на земеделската политика на ЕС до 2020 е съхраняване в дългосрочен план на потенциала за производство на храни в целия съюз, за да се гарантира продоволствената сигурност на гражданите на общността.

Друга цел е подкрепата за селскостопанските общности, които осигуряват на европейските граждани качествена, стойностна и разнообразна храна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6108 |26.01.2011 Преки преговори между България и "Газпром" за доставка на газ . 3| 5571 |25.01.2011 България и Румъния все по-далеч от Шенген? . 20| 5812 |24.01.2011 Русия: България играе двойна игра на енергийния фронт . 4| 5183 |01.01.2011 България в топ 10 за туризъм през 2011 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads