Реклама / Ads
22| 12651 |07.04.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

България става Крим за украинците

.
Българското Черноморие ще замести изгубените за украинците курорти в Крим. На полуострова, който след референдум стана част от Русия, всяко лято прекарваха отпуските си близо 2 милиона украинци.
 

Сега те ще се пренасочат към евтини и близки дестинации, до които могат да пътуват с автобуси, твърдят туроператори. Такива условия предлагат България, Гърция, Хърватска и Черна гора, пише Стандарт. Очакваме броят на украински туристи да се запази и през това лято, прогнозира Гешо Любенов, шеф на една от най-големите агенции, които водят у нас руски и украински туристи - "Турал", и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Към момента записванията на руснаци вървят на същите нива като миналата година, обясни той. Украинците са предпазливи със записванията. Туроператорите в страната обаче за своя сметка рекламират България в киевските медии. По телевизиите там вървят спотове, в които се обяснява как страната ни е новият Крим, а родните курорти предлагат евтина почивка и качествени услуги, обясни Любенов. Затова и от бранша са оптимисти, че не може да се говори за отлив на украински гости това лято, тъй като традиционно те се записват в последния момент. А липсата на възможност за ваканция в Крим ще пренасочи част към море в България. Засега променена е единствено схемата на самите записвания, обясни Любенов. Част от украинските агенции са се отказали да предплатят определен брой стаи в избраните хотели, като вместо това пращат запитвания за конкретните туристи.

До момента няма нито една отменена почивка, съобщиха и от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Проблемите са свързани единствено с ограничените задгранични плащания, които бяха въведени в Украйна. "Дали ще има спад, ще стане ясно най-рано след месец. Защото украинците и руснаците обичат да резервират места за ваканция в последния момент", заяви шефката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова.

Продължителната драма в Украйна, довела до обезценяване на рублата и на гривната, са оскъпили ваканциите с близо 20%, което също ще е фактор за отказ на част от клиентите. Затова ранните записвания на братушките са спрели почти напълно през март. Може би  изчакват по-добър курс, смятат от туристическия бранш във Варна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6546 |29.03.2014 ЕК пита България за "Южен поток" . 0| 6198 |17.03.2014 Скачат цените на златото и нефта заради Крим . 6| 9675 |06.03.2014 Войната в Крим пренасочи украинци и руснаци към нашето море . 8| 8781 |27.02.2014 "Технополис" купи "Практикер" в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads