Реклама / Ads
0| 6810 |16.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Български кашкавал - роден стандарт

.
От днес влиза в сила стандартът за производство на кашкавал. В търговската мрежа продуктът ще се отличава с надпис "Български кашкавал" и обозначение "БДС 14" от 2010 година.
 

Най-важното е, че според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко. Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, уточнява Ивелин Буров от Института по стандартизация.

"Кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни, а кашкавалът от овче мляко и от смесено мляко - срокът му за зреене е 60 дни. В него няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал", обясни Буров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1448 |10.12.2025 Край на „таксата за маса“: Турция въвежда нови правила за кафенета и ресторанти . 10| 7772 |09.12.2025 Скача пак цената на годишния преглед на леките коли . 2| 2371 |09.12.2025 Брак по сметка: Ford и Renault обединяват сили срещу китайската EV инвазия . 0| 2331 |08.12.2025 Топ техники, които правят игрите по-вълнуващи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads