Реклама / Ads
1| 5942 |20.01.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Банкери въртят бизнес с имоти

.
Схемата с бързата разпродажба на имотите била последната брънка от веригата за ощетяване на клиентите чрез неправомерно вдигане на лихвите по изтеглените от тях кредити.
 

Банкери въртят бизнес с недвижими имоти. За такъв случай алармира адвокат Веска Волева. И разказа, че шеф на трезор бил акционер в няколко фирми за недвижими имоти заедно с гърци. Така директорът на финансовата институция успявал да разпродава имотите на длъжници, а парите потъвали в частни джобове, твърди адвокат Веска Волева.

Схемата с бързата разпродажба на имотите била последната брънка от веригата за ощетяване на клиентите чрез неправомерно вдигане на лихвите по изтеглените от тях кредити. Официално банките се оправдавали с вдигането на цената на финансовия ресурс - т.нар. индекс EURIBOR, но когато потърпевшите проверявали стойността му, се оказало, че в последните години той постоянно е намалявал.

"Трите решения срещу неправомерното вдигане на лихвите по банкови кредити са в различни съдилища. Освен това са срещу 3 различни банки. Това обаче ще стане съдебен прецедент, който ще влезе в практиката. Тепърва ще има бум на подобни жалби от граждани", смята адвокат Веска Волева, която е автор на ноу-хауто как се печели дело за лихви.

Досега има вече заведени 50 жалби на клиенти. "Средният размер на кредита, който са теглили, е 100 000 лева. Така че става дума за кредити за 5 млн. лв.", според адвокатката. Тепърва обаче се очаква хората да започнат да изчисляват месечните си вноски и да видят реалните суми, с които ще бъдат ощетени за целия период на кредита, смятат запознати. В общия случай повишаването на лихвата с 2 пункта върху кредит от 100 000 лв. води до загуби от 50 000 лв. за 30-те години на заема. Последната жалба, която е пристигнала при адвокатите, е за кредит от 500 000 лв. на изпълнителна директорка на фирма за тир-карнети.

Понякога потребители обаче се се борят и за по-дребни суми. Русенецът Пламен Иванов осъди гръцка банка да му върне 353,87 евро, защото му вдигнали лихвата на потребителски кредит от общо 11 765 евро, става ясно от решението на русенския районен съд от януари миналата година. (Стандарт)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6312 |11.01.2012 Бизнесът аут от Тристранката? . 1| 5732 |09.01.2012 Бизнесът все по-голям длъжник на държавата . 0| 5587 |07.01.2012 Бизнесът формулира 4 приоритета за 2012 . 5| 5748 |30.12.2011 Бизнесмен заложи порше, за да даде заплати за Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads