Реклама / Ads
2| 5151 |25.08.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Доктори бъркат в държавната хазна

.
Съвместната проверка на социалното и здравното министерство показва, че лекари масово източват пари от държавната хазна, като изписват ненужни медикаменти на пациентите от семейните си фирми. Това съобщи вчера от зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова.
 

Най-фрапантното нарушение инспекторите открили в Перник. Там лекар от градската травматология въртял далавери с ортопедични стелки за болни от диабет. Той насочвал пациентите към собствената си фирма и от началото на годината предписал рекордно количество стелки - 2015 комплекта.

Симеонова уточни, че в много от случаите злоупотребите са направени, без дори болният да е прегледан. Започнали са масови проверки, след като е станало ясно, че са похарчени почти всички пари за медицински изделия за хора с увреждания.

От началото на годината са постъпили 987 молби на обща стойност 98 000 лева от този лекар, а от юли до декември 2008 г. общо са постъпили едва 265 молби за стелки в Агенцията за социално подпомагане, допълни още тя.

Има случаи, в които определен брой помощни средства се водят за изписани, но хората, за които са определени, не са ги получили, коментира Валентина Симеонова.

При масовите проверки социалните инспектори са открили и далавери с роднински фирми в Благоевград. Там лекарка от консултативната комисия за хора с увреждания издавала протоколи за слухови апарати. Тя насочвала пациентите директно към фирмата на съпруга си "Старки България", която се намирала на адреса на частния й кабинет.

По думите на зам.-министъра предстои и ревизия на критериите, по които се регистрират търговците на медицинска апаратура на дребно. Целта е да се избегне конфликта на интереси с лекарските комисии.

Констатиран е и случай, при който на едно лице в един и същи ден са издадени два медицински протокола от МБАЛ "Свети Иван Рилски" в София и от медицинския център "Николай Чудотворец" в Бургас.

Пациентът обаче не се е явявал и не е преглеждан в нито едно от двете лечебни заведения.

По думите на зам.социалния министър е вече е установено, че фирмите дистрибутори доставят протоколите от лекарските консултативни комисии на хората с увреждания. По този начин ги обвързват със себе си и ги лишават от правото да изберат друга фирма.

3818 досиета на хора с молби за медицинска апаратура и изделия са проверени миналата седмица. От тях са набелязани близо 530 съмнителни протокола на ТЕЛК и ЛКК. Близо 300 души с увреждания пък са проверени по домовете.

Симеонова обясни, че след 15 септември ще стане ясно общо колко държавни пари са източени от далавери с медицински изделия. По изчисления на социалното министерство само от нарушения с един пациент бюджетът губи 1000 лв. Това ставало в случаите, когато лекари неправомерно изписвали над 5 медицински изделия, а човекът се нуждае само от 1 медикамент.

Освен на прокуратурата тези данни ще бъдат предадени и на бившия премиер Сергей Станишев, за да види как е източван бюджетът по негово време, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5169 |25.08.2009 Кризата удари курортен град . 0| 4943 |24.08.2009 ЕК решава за еврофондовете до месец . 0| 5210 |24.08.2009 Министър скочи срещу замразяване на заплати и пенсии . 2| 4791 |24.08.2009 Нов шеф погва некоректни работодатели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads