Реклама / Ads
0| 4679 |20.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерти: Излизаме от финансовия колапс в края на 2010

.
Проблемът с необслужваните заеми постепенно отшумява. Кредитният растеж, който е основното гориво за развиващите се европейски икономики, е започнал да показва сигнали за възстановяване, включително в Полша, Чехия и на Балканите, съобщи Ройтерс, цитирайки изявление на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
 

От август до ноември 2009 г. кредитирането в региона се е увеличило с 4.2% на годишна база след свиване от 3.8% в периода март-август, посочи Пирошка Наги, старши съветник на главния икономист на ЕБВР Ерик Берглов.

Ръстът на заемите се връща в някои от най-важните източноевропейски икономики, посочва още тя. В Полша и Чехия – страни, в които преди имаше намаление на кредитирането, е отбелязан годишен ръст от 2.6%, допълни Наги. Кредиторите в някои страни обаче все още е необходимо да изчистят балансите си от необслужвани активи, натрупани от предкризисния период, каза Пирошка Наги.

В интервю за Ройтерс тя обясни, че в някои случаи се наблюдава възстановяване на кредитирането, а в някои дори връщане към отпускане на заеми в чужда валута за домакинствата. Също така се вижда, че връщането на кредитирането се случва там, където преди това не е имало голям бум, посочи Наги.

Преди ден и “Файненшъл таймс” съобщи, че Източна Европа ще започне да се възстановява от рецесията през тази година, цитирайки интервюта с банкери от водещи финансови институции, инвестиращи в региона.

Според Федерико Гицони, който отговаря за развитието на бизнеса на “Уникредит груп” в Централна и Източна Европа, 2010 г. ще бъде година на промените за региона, а банковата група планира да отвори 100 нови клона в Централна и Източна Европа. Кредитният ръст в региона вероятно ще бъде по-нисък от 10%, смята Гицони.

Главният изпълнителен директор на “Райфайзен интернешънъл” Херберт Степич посочи, че банките в Източна Европа работят доходно въпреки влиянието на кризата върху икономиката в региона. И двамата са единодушни, че повишението на необслужените заеми в региона се забавя и въпреки че е високо, постепенно проблемът ще отшумява. Равнището на лошите кредити в Източна Европа започна да се покачва миналата година с идването на рецесията.

Така според изданието Източна Европа преодоля финансовия колапс, който застигна региона преди година, благодарение на подкрепата на Европейския съюз и Международния валутен фонд по-добре от очакваното икономическо представяне в някои ключови страни, както и силното присъствие на западните банки в страните от Централна и Източна Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4745 |12.01.2010 Експерти: Намаляване на ДДС - рисково за икономиката . 0| 5392 |30.10.2009 Италиански експерти помагат на финансовия надзор . 0| 4789 |07.09.2009 Родното животновъдство е изправено пред колапс . 3| 5386 |31.08.2009 Здравеопазването пред финансов колапс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads