Реклама / Ads

0| 3438 |25.05.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Енергийното министерство подписа меморандум с „КонтурГлобал Марица Изток 3“

.
Източник: Министерство на енергетиката
Министерството на енергетиката и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подписаха меморандум за разбирателство за проучване на възможни инвестиции в енергийни проекти, базирани на нови технологии, които ще съдействат за модернизирането на българския електроенергиен сектор.

Меморандумът беше подписан от Министъра на енергетиката Александър Николов и изпълнителния директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов, а на церемонията присъства и Куинто Ди Фердинандо, Главен оперативен директор топлоелектрическа дивизия на КонтурГлобал.

 

Компанията, която притежава и експлоатира втората по големина въглищна централа в България, ще проучи възможностите за инвестиции в технологии за безвъглеродно и нисковъглеродно производство на електроенергия, системи за съхранение на енергия, както и за съвместно изгаряне на алтернативни горива, включително RDF и биомаса. Тя ще осигури техническа помощ при оценката на използването на алтернативни горива, които да съдействат за гарантиране на стабилността на мрежата и постигане на целите за декарбонизация. Така компанията се ангажира да подкрепя зеления преход в страната с експертиза, опит и технически компетенции.

 

Подписаният меморандум ще действа до 31 декември 2025 г. Той няма обвързващо действие за страните. Такова ще имат само допълнително подписани споразумения в изпълнение на меморандума.

 

Централите в комплекса „Марица Изток” са ключови за енергийната сигурност на страната. Те ще имат важна роля и в периода на преход към декарбонизация. В този смисъл, експертизата, която те предоставят на българската държава има важно значение за постигане на целите, свързани с европейската Зелена сделка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3609 |16.02.2022 България и Европейската космическа агенция подписаха Споразумение за европейска кооперираща държава . 0| 4080 |14.02.2022 Енергийното министерство: Сигнализирайте, ако нямате компенсация с новата сметка за газ . 1| 4288 |11.01.2022 Земеделското министерство подкрепя намален ДДС за всички основни хранителни продукти . 0| 3643 |02.09.2021 Пенчо Милков към регионалното министерство: Част от таксите от Дунав мост трябва да остават в Русе
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ